Omul care îi dă multe bătăi de cap lui Putin înainte de prezidențialele din Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu mai puţin de 5 luni înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, cel mai vocal opozant al preşedintelui Vladimir Putin îşi face campanie, însă nu ştie dacă va putea candida. Este vorba despre tânărul Alexei Navalnîi, care a fost de mai multe ori închis pentru participare la proteste anti-Putin.

Recent, Navalnîi a participat la un miting electoral în Habarovsk, în Orientul Îndepărtat, aproape de graniţa cu China, unde a fost întâmpinat de mai multe mii de susţinători. A fost al optulea eveniment de campanie în ţară să, scrie The Economist.

Evenimentul din Habarovsk seamănă cu unul din campania prezidenţială americană, continuă sursă citată, care subliniază că Putin este cel care „decide cine poate să candideze şi cine nu”.

În ce îl priveşte pe actualul lider de la Kremlin, acesta încă nu s-a decis dacă va candida pentru un al patrulea mandat. Putin are deja aproape 14 ani de preşedinţie plus alţi 4 ani că prim-ministru.

Însă, dacă va candida, aproape sigur va fi reales, cel mai probabil încă din primul tur. Cu încă un mandat complet de preşedinte ar ajunge la aproape un sfert de secol în fruntea Rusiei.

Navalnîi îşi face campanie, însă Kremlinul susţine că acesta nu are voie să candideze din cauza unei condamnări cu suspendare, ca urmare a unor acuzaţii de delapidare, din anul 2013.

Avocatul de 41 de ani nu a fost însă intimidat nici de acuzaţii, nici de faptul că presa îi ignoră campania. Navalnîi spune că politica nu mai este ceea ce decide Kremlinul, ci ceea ce se întâmplă pe străzi.

Dar puterea de la Moscova reacţionează rapid, astfel că liderul Opoziţiei şi şeful sau de campanie au fost condamnaţi la închisoare la câteva zile după turneul din Extremul Orient. A fost vorba despre 20 de zile de detenţie, suficient însă pentru a-l împiedica să participe la un miting neautorizat, programat pentru 7 octombrie, de ziua de naştere a lui Putin, ce urma să aibă loc în oraşul natal al preşedintelui, Sankt Petersburg.

Totuşi, mii de susţinători ai săi au ieşit pe străzi în acea zi, la proteste în Sankt Petersburg, Moscova sau în alte oraşe, strigând „Rusia fără Putin”. „Să fim cinstiţi, este singură alternativă care există”, spune un tânăr simpatizant.

Cel mai mare adversar al ruşilor nu este Putin

Aleksei Navalnîi cere lucruri simple – să i se permită lui şi celorlalţi candidaţi să candideze în alegeri şi să se încheie hărţuirea activiştilor şi observatorilor electorali. O asemenea competiţie ar fi o ameninţare pentru Putin, a cărui popularitate se bazează pe ideea, întărită de propagandă de stat, că nu există alternativă la conducerea sa.

Astfel, Navalnîi ar afecta grav sistemul lui Putin doar printr-o apariţie televizată.

„Care este cel mai mare adversar al vostru?”, i-a întrebat activistul pe susţinătorii din Habarovsk. „Putin, corupţia”, au strigat aceştia. „Nu, Putin şi corupţia sunt uşor de învins”, a răspuns Navalnîi. „Cel mai mare adversar al nostru este convingerea că nu putem schimba nimic”, a continuat acesta.

Navalnîi a construit una dintre cele mai mari reţele politice din ţară, operând în circa 80 de oraşe cu ajutorul a 160.000 de voluntari. „Nu ştim ce să facem cu toţi”, spune activistul. Campania să este finanţată de mici contribuţii, iar mediatizarea are loc prin intermediul Internetului. Canalul sau de YouTube are circa 1,5 milioane de abonaţi şi transmite de mai multe ori pe zi.

Kremlinul a încercat să îl prezinte alternativ că ultranaţionalist violent ori că un liberal proamerican. În Habarovsk, de exemplu, postere false de campanie transmit că îşi doreşte parade gay, însă această propagandă nu a funcţionat. În plus, Kremlinul încurajează o jurnalistă de opoziţie să candideze la prezidenţiale, pentru a distrage atenţia, fiind vorba de Xenia Cobchak..

Rămâne însă de văzut dacă Putin şi Navalnîi se vor confruntă la alegerile din 18 martie 2018. Câştigătorul va obţine un mandat de 6 ani la Kremlin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...