Proiectul, intitulat "Prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare Siret şi Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate — East Avert", a fost finanţat prin Programul Operaţional Comun România — Ucraina — Republica Moldova, beneficiari fiind Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Administraţia Bazinală a Apelor Prut, Administraţia Bazinală a Apelor Siret, Institutul Naţional de Hidrologie şi Managementul Apelor, precum şi Agenţia Apele Moldovei din Republica Moldova, Departamentul Resurselor de Apă din Bazinul Prut — Nistru din Ucraina şi Centrul Regional de Hidrometeorologie din Cernăuţi — Ucraina.

Prin East Avert, autorităţile române au finanţat, printre altele, lucrările de punere în siguranţă a deversorului barajului Stânca — Costeşti, afectat de viiturile puternice de pe Prut din 2008.

"Prin proiectul East Avert s-a modernizat, s-a pus în siguranţă deversorul de ape mari al barajului, care a avut de suferit în anul 2008, fiind inundată galeria de comandă pentru stavilele de pe deversor", a declarat directorul barajului Stânca, Mircea Vucovici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii mass-media prezenţi în "Caravana jurnaliştilor" din România, Ucraina şi Republica Moldova, care vizitează, timp de o săptămână, principalele proiecte europene implementate prin Programul Operaţional Comun România — Ucraina — Republica Moldova 2007 — 2013. 

La rândul lor, autorităţile moldovene au consolidat digul de pe partea stângă a barajului, care a fost afectat de inundaţiile din 2008.

"În 2008 am avut o infiltraţie în corpul barajului de 40 litri pe secundă. Apoi s-a luat decizia de a face o reparaţie capitală. (...) După construcţia barajului, aceasta este cea mai mare investiţie. Învestiţia a fost de 1,88 milioane de euro", a precizat administratorul Nodului Hidrotehnic Costeşti, Vasile Cojocari.

Barajul Stânca Costeşti a fost construit în perioada 1973 — 1978 în baza unei colaborări între România şi fosta Uniune Sovietică, având rolul principal de atenuare a viiturilor, în vederea evitării inundaţiilor. El are o capacitate maximă de 1,4 miliarde de metri cubi de apă şi se întinde pe o suprafaţă de 6.950 hectare.