ZdG: Aceștia sunt consilierii municipali responsabili de blocarea proiectului companiei Dedeman

Rețeaua românească de retail „Dedeman” a demarat procedurile de retragere definitivă din proiectul investițional planificat pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut ieri, 20 octombrie de către reprezentantul legal al companiei S.A. „Piele”, care deține terenurile pe care urma să fie construit un complex comercial. Motivele invocate sunt „barierele administrative, birocrația excesivă și lipsa unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale”.

Avocatul companiei S.A. „Piele”, Andrei Bivol, a declarat pentru Ziarul de Gardă că ultima dată, aprobarea proiectului a fost discutată în cadrul ședinței comisiei municipale de specialitate pentru construcții, arhitectură și relații funciare, din 17 februarie, curent. „Atunci au apărut anumite întrebări din partea consilierilor legate de circulația rutieră în zonă, dar acestea nu sunt niște chestiuni care se soluționează la această etapă, ci la etapele ulterioare, deja când începe construcția efectivă”, susține Andrei Bivol, scrie ZdG.

Întrebat de ce proiectul nu a trecut etapa comisiei de specialitate, avocatul a motivat prin faptul că din cei 11 membri ai comisiei, erau necesare voturile a 6 membri, pentru ca proiectul să fie avizat pozitiv și să treacă la următoarea etapă, pe ordinea de zi a Consiliului Municipal. Au votat „pro” doar 5 consilieri municipali. Bivol a menționat că în cadrul acelei ședințe a fost solicitată aprobarea de a „proiecta”, nu de a „construi”, iar problemele tehnice enunțate de unii consilieri nu țineau de etapa de proiectare, ci puteau fi soluționate în perioada de construcție.

„Au votat pro consilierii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) și Ion Ștefăniță, consilier neafiliat. Au votat împotrivă comuniștii, socialiștii, iar doi consilieri liberali s-au abținut. Dacă aveam un vot în plus, chestiunea putea fi rezolvată și în Consiliul Municipal”, a declarat avocatul.

Andrei Bivol susține că inițial, arhitecții care au examinat terenurile și au elaborat documentele tehnice au spus că nu e necesar să fie modificat nimic, iar problemele au apărut când proiectul a ajuns în Primărie, deja după ce părțile au agreat contractul.

„După doi ani de contract, au expirat toate termenele și reprezentanţii „Dedeman” au spus: “Domnilor, nu vă supărați, dar nu credem că mai are sens, nu mai avem nicio certitudine, Această experiență arată că nu vom fi primiți pe această piață”, spune reprezentantul legal al S.A. „Piele”. Potrivit lui, în această perioadă au fost deja cheltuiți zeci de mii de euro pentru serviciile arhitecților, proiectanților, consultanță juridică, cheltuielile fiind suportate de ambele părți, în mod egal.

Citește continuarea pe ZdG.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente