Barajul Stânca – Costești, consolidat printr-un proiect european de peste nouă milioane euro

Barajul de la Stânca – Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, a fost consolidat în baza unui proiect cu finanțare europeană în valoare de peste nouă milioane de euro.

Proiectul, intitulat “Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate — East Avert”, a fost finanțat prin Programul Operațional Comun România — Ucraina — Republica Moldova.

Prin East Avert, autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au finanțat, printre altele, lucrările de punere în siguranță a deversorului barajului Stânca — Costești, afectat de viiturile puternice de pe Prut din 2008.

“Prin proiectul East Avert s-a modernizat, s-a pus în siguranță deversorul de ape mari al barajului, care a avut de suferit în anul 2008, fiind inundată galeria de comandă pentru stavilele de pe deversor”, a declarat directorul barajului Stânca, Mircea Vucovici citat de Agerpres.

La rândul lor, autoritățile moldovene au consolidat digul de pe partea stângă a barajului, care a fost afectat de inundațiile din 2008.

“În 2008 am avut o infiltrație în corpul barajului de 40 litri pe secundă. Apoi s-a luat decizia de a face o reparație capitală. (…) După construcția barajului, aceasta este cea mai mare investiție. Învestiția a fost de 1,88 milioane de euro”, a precizat administratorul Nodului Hidrotehnic Costești, Vasile Cojocari.

Barajul Stânca Costești a fost construit în perioada 1973 — 1978 în baza unei colaborări între România și fosta Uniune Sovietică, având rolul principal de atenuare a viiturilor, în vederea evitării inundațiilor. El are o capacitate maximă de 1,4 miliarde de metri cubi de apă și se întinde pe o suprafață de 6.950 hectare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.