Sute de turiști britanici au raportat false intoxicații în Baleare pentru a obține despăgubiri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poliția spaniolă a anunțat vineri că a identificat circa 800 de turiști britanici suspectați că au depus plângeri pentru false intoxicații alimentare în insulele Baleare pentru a obține despăgubiri substanțiale din partea hotelurilor, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Poliția a mai anunțat într-un comunicat că a descoperit 77 de cabinete de avocatură care „au pus la cale o organizație care vizează depunerea de plângeri mincinoase, ceea ce a provocat un prejudiciu economic important sectorului turistic din Baleare și din Spania”.

Insulele Baleare — Ibiza, Mallorca și Menorca — s-au confruntat din ianuarie 2016 cu o explozie de plângeri care vizau hoteluri ce ofereau sejururi „all inclusive” și care reclamau intoxicații alimentare, în creștere cu 700%, mai precizează poliția.

Prejudiciul este estimat la 4,5 milioane de euro, conform poliției, care a menționat că fenomenul afectează și insulele Canare și regiunea Benidorm, de pe coasta mediteraneană, foarte prețuită de britanici.

Potrivit hotelurilor, anumiți avocați specializați vin chiar în interiorul lor oferindu-și serviciile gratuit, în speranța că vor obține un comision dacă clientul obține o despăgubire.

Pe insula Tenerife, din arhipelagul Canare, ar fi circulat chiar o ambulanță pe care scria „clinică de plângeri”.

Potrivit specialiștilor în turism din Spania, această creștere a numărului de plângeri este legat de un vid juridic în Marea Britanie, unde legea de protecție a consumatorilor nu le cere clienților lezați să producă un certificat medical.

Acestora le este suficient în anumite cazuri să prezinte o factură de achiziție de medicamente pentru a obține o rambursare, potrivit poliției spaniole.

Problema este de o amploare atât de mare, încât ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a ironizat sănătatea digestivă a britanicilor, deveniți „printre cei mai fragili” din acest punct de vedere.

De ani de zile, britanicii sunt în topul străinilor care aleg Spania pentru a-și petrece vacanțele. În 2016 ei au fost în jur de 17,8 milioane, într-o țară de circa 46 de milioane de locuitori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...