După ce Comisia Europeană a anunţat că nu va transfera ultima tranşă de 28 de milioane de euro pentru reforma în justiţie, acum RM riscă şi îngheţarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro, o rezoluţie în acest sens urmând să fie supusă votului cel mai probabil săptămâna viitoare

„Autorităţile moldovene nu mai pot face orice şi aştepta ca UE să continue să plătească. Nu se poate să vedem că nu există voinţă politică pentru reforme politice, reforme în justiţie si noi să plătim in continuare. Dorim să susţinem Moldova, dar o Moldova unde există corectitudine”, a declarat legislatorul european la Europa Liberă.

Or, legea cu privire la sistemul electoral mixt trezeşte multe îngrijorări, a menţionat Andrei Kovacev.

„De exemplu, distribuţia secţiilor în cadrul votului uninominal. Aceasta poate fi foarte mult în avantajul unui anumit jucător politic din ţară. PPE nu este deloc de acord cu faptul că autorităţile moldoveneşti nu au luat în consideraţie recomandările Comisiei Veneţia. Reforma sistemului judiciar, legea electorală trebuie să respecte recomandările Comisiei Veneţia, pentru a nu favoriza un anumit partid politic sau altul. Aceasta este poziţia pe care am exprimat-o şi în proiectul de rezoluţie pe care îl vom prezenta, sperăm, săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European”, precizat europarlamentarul.