De astăzi, pensionarii pot fi concediați doar pentru că au atins limita de vârsta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Începând cu ziua de 20 octombrie, pensionarii pot fi concediați doar pentru faptul că au atins limita de vârsta. Acest lucru este prevăzut în noua redacție a Codului Muncii, promulgat de Președintele Igor Dodon. Decretul respectiv a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Noua redacție a Codului Muncii conține modificări și completări la 36 de articole.

În particular, a fost legiferată obligațiunea salariatului de a informa imediat angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu, ceea ce, potrivit autorilor modificărilor „va avea ca efect responsabilizarea și disciplinarea salariaților”.

O altă modificare stipulează că persoanele pensionate pentru atingerea limitei de vârstă pot fi angajate, însă doar pentru o perioadă determinată.

În același timp, angajatorul nu va mai avea obligația să argumenteze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, iar concedierea salariatului membru de sindicat se va face nu cu acordul, ci cu consultarea organizației sindicale.

O altă modificare legislativă prevede reducerea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu doi ani.

Codul Muncii a mai fost completat cu un articol nou care definește încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Potrivit documentului, stipularea respectivă se referă la primirea și eliberarea de bunuri și mijloace bănești, fără perfectarea documentelor necesare, la folosirea în scopuri personale a banilor, bunurilor aflate în gestiunea angajatorului, la refuzul de a efectua examenul medical, atunci când acesta este obligatoriu, precum și la cauzarea prejudiciului material ce depășește cinci salarii medii lunare pe economie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...