Guvernul României a aprobat în august 2016 acordarea de sprijin financiar nerambursabil în valoare de 5 milioane de euro R. Moldova. Dintre acestea 3 milioane de euro au fost alocate pentru construcţia şi reparaţia a 83 de grădiniţe, printre care grădiniţele nr.140 de la Băcioi şi nr.202 de la Sângera. JURNAL de Chişinău a scris la finele anului 2016 că acest grant a fost repartizat pe criterii politice, beneficiare fiind în proporţie de 80% localităţile ale căror primării fac parte din Partidul Democrat, deşi Guvernul României a solicitat insistent ca aceşti bani să fie repartizaţi proporţional pe zone. În timp ce majoritatea celor 83 de grădiniţe au fost deja reparate din aceşti bani, pentru grădiniţele de la Sângera şi Băcioi finanţarea a fost stopată. FISM-ul invocă probleme tehnice, iar autorităţile publice locale ale acestor localităţi spun că este o comandă politică.

În orele dimineţii, la staţiile din Băcioi cei mai mulţi pasageri sunt copiii, pe care părinţii şi bunicii îi îmbulzesc în autobuzele arhipline pentru a ajunge la grădiniţele şi şcolile din capitală. Pe ploaie, ninsoare sau pe arşiţă, picii sunt nevoiţi să îndure înghesuiala din transport deoarece autorităţile publice locale şi municipale nu se grăbesc să soluţioneze problemele şi să deschidă cea de-a cincea grădiniţă din localitate. Conform ultimului recensământ, la Băcioi locuiesc oficial 11.600 de persoane, numărul neoficial este mai mare. La acest număr de persoane sunt deschise în prezent doar patru grădiniţe, în care activează câte 2-4 grupe, supraaglomerate.

Peste 600 de copii aşteaptă încă din 2011 un loc în grădiniţă, o parte dintre ai au fost repartizaţi la grădiniţele din capitală, însă părinţii spun că din start erau refuzaţi, pe motiv că deja era depăşit numărul de locuri. Clădirea Grădiniţei nr.140 din Băcioi a fost construită în anul 1984, tip „Romaniţă”. Capacitatea clădirii este de 140 de locuri, şapte grupe. În anii 2012-2014, au fost semnate şi realizate mai multe contracte pentru reparaţia grădiniţei, finanţate din bugetul municipal. Suma totală contractată pentru lucrările de reparaţie a grădiniţei constituia peste 20 de milioane de lei. S-au efectuat deja lucrări de peste 12 milioane de lei. Iar cele 3 milioane de lei pe care le oferă guvernul României acoperă o parte din cheltuieli şi oferă posibilitatea de a deschide 3-4 grupe.

FISM: „Au început totul şi nu au terminat nimic”

La 8 decembrie 2016, Fondul de Investiţii Sociale din Moldova a fost la Grădiniţa nr.140 din Băcioi, întocmind o listă cu lucrările pe care trebuia să le îndeplinească din banii alocaţi de către România. A trecut aproximativ un an, însă lucrările nu au demarat. Şeful executiv al FISM-ului, Mircea Eşanu, ne spune că acum lucrările au fost stopate din cauza unei anchete în care este vizat primarul comunei, Vitalie Şalaru, membru PL. „FISM-ul a intrerupt finanţarea pentru că există o anchetă în desfăşurare pe două contracte care vizează reconstrucţia grădiniţei. Problema la Băcioi este că ei au început totul şi nu au terminat nimic, canalizarea e făcută pe jumătate, electricitatea – tot, termoizolarea – la fel. Cine răspunde când sistemul de încălzire nu funcţionează calitativ dacă jumătate e făcută de un contractor şi altă jumătate de altul?”, se întreabă Eşanu. Acesta îi sugerează primarului să rezolve problemele cu contractele deja existente, pentru a începe lucrările. „A fost primarul la noi săptămâna trecută, ne-a spus că a mai plătit pentru lucrări încă un milion de lei, parcă e bine intenţionat, dar constructorii îl duc de nas”, menţionează directorul FISM. Conform contractelor, pentru folosirea banilor europeni există un termen rezonabil de cel puţin un an până la începerea lucrărilor, însă Mircea Eşanu ne asigură că nici o finanţare din grantul românesc pentru grădiniţe nu a fost anulată.

„Problema e în FISM, cred că au fost indicaţii indirecte pentru a stopa finanţarea pentru Băcioi”

În luna iulie, primarul de Băcioi, Vitalie Şalaru, a fost perchiziţionat de către CNA şi procurorii anticorupţie pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Potrivit materialelor penale, primăria ar fi favorizat doi agenţi economici şi a semnat cu ei contracte de peste 17 milioane de lei pentru reconstrucţia grădiniţei-creşă din localitate. Primarul susţine că este o comandă politică, iar acest dosar vine să blocheze toate proiectele pentru Băcioi.

Citiţi continuarea articolului în Jurnal de Chişinău.