Votat! Circa 65.000 de persoane vor primi pensii mai mari din 1 noiembrie

Aproape 65.000 de cetățeni care s-au pensionat în perioada 2009 – 2011 vor ridica pensii mai mari din 1 noiembrie. Aceasta după ce deputaţii au votat astăzi, în lectură finală, rectificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2017.

Potrivit documentului, pentru valorizarea pensiilor sunt estimate peste 33 milioane de lei. Valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. I etapă a fost implementată de la 1 aprilie curent și au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008.

La fel, a fost majorată suma resurselor financiare alocate pentru indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Potrivit autorilor, necesitatea a apărut după modificările legislative care au permis soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi să beneficieze de indemnizaţie de maternitate.

Rectificări de diminuare a sumei alocate au fost efectuate la programe de protecție a familiei și copilului. Acestea au fost condiţionate de micșorarea numărului de beneficiari, comparativ cu cel prognozat, pentru plata indemnizaţiei paternale.

Totodată, s-a redus și numărul beneficiarilor de șomaj, de unele indemnizații de dizabilitate, fapt care a solicitat precizări în BASS 2017.

Cheltuielile executate ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit 8 711 519,5 mii lei, ce reprezintă un grad de realizare a indicelui aprobat la nivel de 49,7%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, suma cheltuielilor a fost cu 1 280 272,6 mii lei (17,2%) mai mare. Cheltuielile efective ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit 8588998,2 mii lei, cu o executare a planului aprobat anual în proporţie de 49,0%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.