Această etapă deschide calea lansării negocierilor pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, cea mai probabilă fiind o alianţă cu Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreapta).

Anunţate în noaptea de joi spre vineri, rezultatele finale oficiale au conformat victoria OeVP cu 31,5% din voturi, formaţiune urmată de Partidul Social-Democrat (SPOe), al cancelarului în exerciţiu Christian Kern (26,9% din voturi), şi de FPOe (26% din voturi).

Kurz, care la 31 de ani ar putea deveni cel mai tânăr şef de guvern din lume, a declarat vineri că doreşte să propună un 'nou stil' de guvernare şi a dat asigurări că va discuta cu toate partidele.

Totuşi, o alianţă a conservatorilor cu social-democraţii este improbabilă, după o campanie electorală în care Sebastian Kurz a îmbrăţişat mai multe teme ale FPOe, în special imigraţia. Printre condiţiile pentru a intra la guvernare, FPOe a precizat că va solicita Ministerul de Interne, portofoliu extrem de important pe care nu l-a obţinut în 2000.

Şeful statului austriac, Alexander Van der Bellen, a subliniat că va veghea la respectarea 'intereselor Austriei', insistând pe necesitatea ca ţara să continue 'să joace un rol activ în construcţia europeană'.