Astfel, primarul general al municipiului Chişinău  va avea dreptul să-şi formeze propriul cabinet, iar funcţiile de pretor şi vicepretor de sector în municipiul Chişinău devin funcţii de demnitate publică.

Totodată, iniţiativa legislativă, care a fost votată astăzi în două lecturi, prevede majorarea salariului pretorului până la 7700 de lei, iar a vicepretorului până la 6900 de lei.

„Funcţiile de pretor şi vicepretor de sector au trecut la categoria funcţiilor de demnitate publică, (art.20 - Legea nr,136/2016), anterior funcţionari publici. Astfel, proiectul prevede propuneri de modificare şi completare a cadrului legislativ, în scopul reglementării statutului acordat şi salarizării persoanelor nominalizate. Nivelul de salarizare a pretorilor de sector din municipiul Chişinău se propune a fi echivalent cu salariul funcţiei de vicepreşedinte al raionului cu peste 100 000 locuitori (7700 lei), având în vedere complexitatea funcţiilor şi asigurarea coerenţei în sistemul de salarizare. Pentru vicepretori, respectiv se propune salarizarea cu un nivel mai mic, în cuantum de 90% din salariul pretorului (6900 lei)”, se arată în document.