Suspendarea lui Dodon: Recuzarea tuturor judecătorilor CC, respinsă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Magistrații Curții Constituționale nu au satisfăcut solicitarea consilierului pe probleme juridice a președintelui, Maxim Lebedinschi, cu privire recuzarea magistraților Înaltei Curți în examinarea sesizării Guvernului de a institui interimatul funcției de președinte pentru semnarea decretului de numire a ministrului Apărării.

Lebedinschi a cerut recuzarea judecătorilor Tudor Panțîru, Aurel Băieșu, Igor Dolea, Vasile Zaporojan și Victoria Iftodi, cererea acestuia însă nu a fost satisfăcută.

În decizie se arată că cererea lui Lebedinschi „nu corespunde condițiilor de formă și fond” și că autorul sesizării este Guvernul, nu Parlamentul. Totodată, CC susține că niciun magistrat al instituției nu l-a consultat pe spicherul Andrian Candu la scrierea sesizării depuse de Guvern.

Lebedinschi își motivează cererea prin faptul că judecătorii CC ar fi participat în calitate de „factori de decizie” la elaborarea acestei sesizări a Guvernului, pornind de la o declarație de ieri a spicherului Andrian Candu.

Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea Guvernului în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte în cazul desemnării ministrului Apărării, după ce președintele Igor Dodon a refuzat de două ori candidatura lui Eugen Sturza.

Solicitarea de ieri a Guvernului a venit la două zile după ce instanța a decis că președintelui îi pot fi suspendate temporar competențele într-o anumită chestiune, dacă refuză să-și îndeplinească obligațiile legale în chestiunea respectivă.

Reprezentanții Guvernului spun că sesizarea de joi la CC se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a prim-ministrului.

În solicitarea sa, Guvernul a cerut instanței să precizeze că numirea ministrului poate fi făcută fie de primul ministru direct, fie de Parlament.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...