„Vreau să vă întreb dacă aţi luat cunoştinţă cu motivele invocate prin intermediul presei. Problema luptei cu corupţia este una de bază pentru Republica Moldova. Atunci când a fost creată Agenţia pentru recuperarea bunurilor, se spunea că structura este necesară. Am întrebat dacă este bine ceea ce propuneţi sau va trebui de revăzut. Cum abordaţi aceste învinuiri, pentru că va fi destabilizată activitatea agenţiei”, a întrebat deputatul liberal-democrat Iurie Ţap după examinarea documentului.

„Eu nu am să comentez afirmaţiile doamnei Cristina Ţarină. Este poziţia dumneaei, are dreptul la opinie”, a declarat preşedinta Comisiei Juridice, Raisa Apolschi.

„În contextul controlului parlamentar noi nu am audiat raportul Centrului Naţional Anticorupţie, iar în legătură cu aceste declaraţii în care sunt abordate probleme serioase, care vin să spună că lupta cu corupţia nu este o prioritate şi, de fapt, se încearcă ca ea să fie bine regizată. Astfel, cred că este normal să audiem proiectul de hotărâre în aşa mod ca toate autorităţi subordonate Parlamentului să treacă prin controlul parlamentar. Trebuie să discutăm acest subiect foarte important pentru societate”, a adăugat Iurie Ţap.

Preşedintele Parlamentului a sărit în apărarea şefului CNA, menţionând că acesta îşi prezintă regulat rapoartele în plenul Parlamentului.

„Noi în fiecare am audiat raportul CNA, domnul Chetraru face raportul în plenul Parlamentului , el vine aici şi raportează activitatea pe anul respectiv. Îmi aduc aminte că în ultimul raport arăta şi culoarea politică în lupta împotriva corupţiei”, a menţionat Candu.

 „Parlamentul are obligaţia să exercite controlul, noi nu trebuie să aşteptăm până va veni directorul CNA sau până va avea iniţiativă. Parlamentul nu îşi face treaba la capitolul controlului parlamentar, inclusiv pe subiectul combaterii corupţiei care este unul crucial pentru Republica Moldova”, a punctat deputatul PLDM.

Proiectului privind încetarea mandatului de director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie a fost votat de parlamentari.

Amintim că zilele trecute directorul adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, şi-a anunţat demisia din funcţie. „Este adevărat că mi-am depus cererea de demisie din funcţia de director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie. Pentru a evita să-mi fie atribuite motive speculate, mă văd constrânsă să împărtăşesc motivele reale”, a menţionat Cristina Ţărnă după ce în presă se vehiculau diverse informaţii.

Cristina Ţărnă a dezvăluit că unul dintre motivele demisiei sale este faptul că Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI), creată pe lângă CNA acum câteva luni, urmează să fie trecută în subordinea FISC. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de PD-iştii Sergiu Sîrbu şi Andrian Candu.

„ARBI abia a început să-şi pună la punct activitatea, reuşind să recruteze angajaţi, să scrie regulamente de activitate (...), să stabilească prima comunicare cu Kroll. Destabilizarea Agenţiei nou-create, autonome şi independente în cadrul CNA, îi va amâna inevitabil activitatea. Cu tot respectul pentru Ministerul Finanţelor, nu cred în independenţa şi eficienţa ARBI în cadrul Fiscului”, spunea aceasta.

Un alt motiv invocat de Cristina Ţărnă este reforma CNA: „De ceva timp ştiam că Ministerul Justiţiei pregăteşte reformarea CNA, însă nu cunoşteam prea multe detalii. De curând, am aflat concepţia noii reforme: CNA se va transforma în avocatul businessmanilor şi se va ocupa doar de stabilirea contravenţiilor de corupţie mică şi foarte mică. Comentariile sunt de prisos”.