Ministerul de externe al Ucrainei optează pentru activizarea procesului de reglementare transnistreană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentantul special al Ucrainei pentru problema transnistreană Victor Krâjanovski a optat pentru activizarea negocierilor în formatul 5+2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE și observatorii SUA și UE). El a făcut declarația respectivă în cadrul tratativelor, care au avut loc ieri și astăzi la Tiraspol și Chișinău.

Prezent la negocieri, vice-mininstrul de externe al Moldovei, Lilian Darie a insistat pe soluționarea politică a diferendului și păstrarea suveranității și integrității teritoriale a țării prin oferirea unui statut special regiunii transnistrene.

El a confirmat poziția Chișinăului cu privire la necesitatea evacuării armatei ruse și armamentului din stânga Nistrului. ,,Executarea de către Rusia a angajamentelor internaționale asumate va contribui la reglementarea conflictului”, a estimat Darie.

Vice-premierul pentru problemele reintegrării Gheoghe Balan a menționat un șir de probleme prioritare care ar trebui de soluționate cât mai curând . El s-a referit la funcționarea normală a școlilor moldovenești cu predare în grafie latină, la accesul fermierilor la propriile loturi situate după traseul Tiraspol-Râbnița, la înlăturarea impedimentelor artificiale în circulația oamenilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

,,Aceste probleme necesită a fi soluționate prioritar, ceea ce va spori încrederea populației de pe ambele maluri”, a conchis Balan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...