"Armata, poliţia şi contraterorismul au intrat în centrul regiunii Altun Kupri", a declarat pentru AFP acest responsabil din cadrul serviciilor de securitate din Kirkuk, sub acoperirea anonimatului. "Au existat confruntări, însă au lansat asaltul (...) şi au reuşit să arboreze drapelul irakian pe clădirea municipalităţii", a subliniat el.

Zona rurală şi agricolă Altun Kupri, "podul de aur" în turcă, este locuit de populaţii kurde şi turkmene şi se întinde pe 520 de kilometri pătraţi.

Începând de duminică, trupele federale irakiene şi unităţile paramilitare aliate au alungat forţele kurde din provincia Kirkuk, bogată în petrol (nord-est), precum şi din provinciile Ninive (nord) şi Diyala (est).

În cea mai mare majoritate a cazurilor, nu au existat lupte, combatanţii peshmerga retrăgându-se în virtutea unui acord pe care unii dintre liderii lor l-au încheiat cu Bagdadul.
Operaţiunea lansată de premierul irakian Haider al-Abadi, comandantul-şef al armatei, vizând restabilirea autorităţii puterii centrale în zonele disputate ale ţării intervine după referendumul asupra independenţei kurde, organizat la 25 septembrie şi unde tabăra "da" a câştigat detaşat, stârnind furia Bagdadului.

Potrivit experţilor, rapiditatea cu care trupele irakiene s-au impus în faţa combatanţilor kurzi, în doar câteva zile după ce au alungat gruparea Statul Islamic (SI) din provincia Kirkuk, arată schimbarea radicală a raportului de forţe din Irak.

Sub tutela lui Haider al-Abadi, guvernul a iniţiat reforme în cadrul forţelor de securitate şi a rechemat formatori străini, plecaţi din Irak în 2011. Coaliţia internaţională afirmă că a format, din 2015, 119.000 de membri ai forţelor de securitate, dintre care 43.900 de militari, 20.700 de poliţişti, 14.400 de membri ai unităţilor de elită ale structurilor antiteroriste şi 22.800 de combatanţi peshmerga.

De asemenea, forţele guvernamentale irakiene au fost suplimentate de Hashd al-Shaabi, unităţi paramilitare ce regrupează peste 60.000 de oameni, mulţi proveniţi din miliţii şiite susţinute de Iran, formate în 2014 la apelul celui mai înalt lider şiit al ţării pentru a lupta împotriva SI. În schimb, peshmerga, prezentaţi adesea ca fiind luptători redutabili, au cunoscut un proces invers şi nu ei au fost vârful de lance al luptei anti-SI în Irak.