Manifestanţii au venit în faţa misiunii diplomatice a Rusiei cu mai multe pancarte pe care scria: „Nu vreau să fiu intimidat, doresc să fiu încurajat!”, „Cinci ani au trecut şi nimic nu s-a făcut” şi „Executaţi decizia Catan! Un milion de euro este mai puţin decât un tanc!”.

Directoarea Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol, care a fost nevoit să-şi mute sediul în satul Doroţcaia din raionul Dubăsari, susţine că problemele elevilor din şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului rămân nerezolvate, deşi de cinci ani există o hotărâre în acest sens a Înaltei Curţi de la Strasbourg. 

Alături de elevii şi profesorii veniţi din regiunea transnistreană au fost şi reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX din Chişinău. 

În faţa manifestanţilor nu a ieşit niciun reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chişinău. Pe 19 octombrie 2012, CEDO a pronunţat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanţi erau profesori, elevi şi părinţi din trei şcoli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, prin care a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie. Responsabile de încălcare au fost declarate autorităţile din Federaţia Rusă. Până în prezent, însă, această decizie nu a fost executată, iar intimidările elevilor şi profesorilor continuă, spun juriştii Asociaţiei Promo-LEX.