Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Raport UE: instituțiile politizate și…

Raport UE: instituțiile politizate și corupția sistemică – probleme nesoluționate, deocamdată, în R. Moldova

Deși Parlamentul R. Moldova a reușit în anul 2016 să adopte acte legislative importante, inclusiv în domeniul justiției, autoritățile au restanțe la punerea în aplicare a legilor. Procesul de reforme trebuie să continue, mai ales în domenii cheie precum sistemul judiciar și lupta anticorupție. Sunt câteva din concluziile Raportulului Anual prinvind Drepturile Omului și Democrația în Lume, pentru anul 2016, lansat de Uniunea Europeană (UE), pe 16 octombrie, curent.

În concluziile Consiliului Europei pentru anul 2016 privind  monitorizarea situației din R. Moldova, se regăsesc probleme precum politizarea instituțiilor și corupția sistemică. Reforma justiției și necesitatea de a investiga în mod determinat fraudele majore din sistemul bancar, la fel, sunt prioritare în cadrul dialogului politic dintre R. Moldova și UE, se menționează în raport.

„În decursul anului 2016, un număr mare de ședințe de judecată de interes major pentru cetățeni, s-au desfășurat cu ușile închise. Au fost inițiate cauze penale împotriva reprezentanților mișcărilor de opoziție, împotriva unor judecători, dar și avocați implicați în procesele de judecată de rezonanță majoră. Instituțiile media apropiate politicienilor din opoziție și jurnaliștii de investigație au atenționat despre presiunea și dificultățile cu care se confruntă, din cauza lipsei concurenței loiale între instituțiile media, dar și din cauza concentrării excesive a mass-media în mâinile unui singur propietar”, scrie în raportul UE.

Printre alte deficiențe enunțate în raport sunt condițiile proaste de detenție, violența domestică, care vizează atât femeile, cât și copiii, traficul de ființe umane.

În raport se menționează anumite reforme și decizii pozitive privind drepturile omului care au fost întreprinse în decursul anului 2016, printre care: amendamente la legea privind combaterea violenței domestice; numirea unui Avocat al Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, dar și restabilirea mecanismului național de prevenire împotriva torturii.

În 2016, UE a oferit finanțare pentru zece proiecte, în valoare totală de 3,6 milioane de euro. Unele dintre aceste proiecte s-au axat pe antidiscriminare, inclusiv: combaterea discriminării și maltratării copiilor în cadrul sistemului justiției, discriminarea față de romi, discriminarea împotriva persoanelor LGBT, oferind astfel sprijin pentru sistemul național anti-discriminare. Alte proiecte au abordat drepturile persoanelor cu handicap, prevenirea torturii și maltratării, egalitatea de gen, lupta împotriva violenței domestice, mass-media și sprijin pentru copiii și familiile vulnerabile.

În concluzie, în raport scrie că, în pofida unor îmbunătățiri ale cadrului legal privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, unele dintre recomandările făcute de observatorii internaționali încă nu au fost implementate, inclusiv: restricțiile excesive privind donațiile alegătorilor din diasporă și lipsa sancționării adecvate a instituțiilor media părtinitoare.

Foto: eeas.europa.eu