Într-o postare pe Facebook, Matthew, Andrew şi Paul Caruana Galizia au afirmat că Joseph Muscat trebuie să dea dovadă de responsabilitate politică şi să demisioneze.

''Demisionaţi pentru că asistaţi la naşterea unei societăţi dominate de teamă, neîncredere, crimă şi corupţie! Demisionaţi pentru că aţi făcut eforturi pentru a ne distruge financiar mama şi a o dezumaniza într-un mod atât de brutal şi eficient încât nu se mai simţea în siguranţă când mergea pe stradă!'', au scris fiii jurnalistei malteze asasinate luni la câţiva metri de locuinţa sa, cu o bombă plasată sub maşina personală.

Mesajul a fost postat pe pagina de Facebook a lui Matthew Caruana Galizia şi semnat de cei trei fii ai jurnalistei. Aceştia au mai solicitat înlocuirea şefului poliţiei şi a procurorului general din Malta.

Potrivit dpa, bomba folosită în asasinatul de luni conţinea în special Semtex, un explozibil plastic extrem de puternic, iar deflagraţia ar fi fost declanşată cu ajutorul unui telefon mobil. Sub automobilul jurnalistei a fost plasat circa jumătate de kilogram de Semtex — aceeaşi cantitate cu cea folosită în atentatul de la Lockerbie (Scoţia), din 1988, contra unui avion al companiei aeriene americane PanAm.

Premierul maltez Jospeh Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista Daphne Caruana Galizia a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul 'Panama Papers', Egrant Inc., este deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Potrivit ziaristei, soţia premierului maltez ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliyev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului 'Panama Papers'.

În aprilie anul trecut, guvernul condus de Joseph Muscat a reuşit să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul 'Panama Papers', implicându-l pe ministrul energiei.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.