Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interimatul funcției de Președinte în cazul ministrului Apărării

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării.

Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale.

Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.

Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.

Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.p

Amintim că la data de 12 septembrie, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte.

Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului.

Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.