Republica Moldova a rămas fără ministru la Apărare odată cu învestirea lui Igor Dodon, în decembrie 2016. Abia în septembrie 2017 Vladimir Plahotniuc a anunţat că Eugen Sturza este candidatul coaliţiei şi că nu acceptă niciun fel de compromis. La rândul său, Igor Dodon a declarat că nu va semna decretul în privinţa lui Sturza. Menţionăm că legislaţia Republicii Moldova îl obligă pe preşedinte să respecte decizia majorităţii parlamentare în privinţa remanierilor guvernamentale. Totuşi, Igor Dodon a hotărât să sfideze aceste reguli.

În locul preşedintelui poate semna spicherul sau premierul

Într-un final, Curtea Constituţională a decis că refuzul preşedintelui Republicii Moldova de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei. Instituirea interimatului funcţiei urmează a fi constatată în fiecare caz în parte de către Curtea Constituţională. Această deciziei a Curţii îi va permite preşedintelui Parlamentului sau premierului să semneze decretul de numire în funcţie a ministrului Apărării în locul preşedintelui. Adică Igor Dodon este suspendat din funcţie doar pentru ca Andrian Candu să semneze decretul în privinţa lui Eugen Sturza. Suspendarea nu are o perioadă de timp, ci e o suspendare doar pentru acţiunea de semnare a decretului.

Astfel, Plahotniuc îşi impune voinţa şi nu acceptă vreun compromis în privinţa ministrului Apărării. În acelaşi timp, şi Dodon îşi respectă promisiunea de a nu semna decretul de numire în funcţie a lui Eugen Sturza, dar totodată acuzând majoritatea parlamentară de laşitate pentru că „se teme să iniţieze procedura de impeachment”.

Majoritatea parlamentară nu vrea crize

În replică, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că majoritatea parlamentară şi-a dorit să rezolve problema numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru. Candu a declarat că demisia lui Igor Dodon nu este o prioritate pentru deputaţi, deoarece nu vrea o campanie electorală. Totuşi, dacă Igor Dodon va încălca în mod repetat Constituţia, atunci impeachmentul va trebui analizat mai serios.

Socialiştii vor republică prezidenţială

În paralel cu dezbaterile pe marginea subiectului privind numirea noului ministru al Apărării, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care l-a dat pe Igor Dodon preşedinte, a început colectarea semnăturilor pentru trecerea la republică prezidenţială. Aceasta e o temă mai veche lansată de Igor Dodon şi se prefigurează a fi una din temele alegerilor parlamentar de anul viitor.

„Fiecare ministru din guvern trebuie să poarte responsabilitate personală faţă de preşedinte şi popor. Referendumul naţional propus de preşedintele Igor Dodon va fi organizat în orice condiţii”, e scris în textul rezoluţiei adoptată de socialişti pe 24 septembrie.

După decizia Curţii Constituţionale din 17 octombrie, Igor Dodon a reluat mesajul prin care solicită cetăţenilor atribuţii suplimentare: „Forma prezidenţiala de guvernare e unica şansă de viitor a Republicii Moldova şi vom valorifica această şansă împreună!”. De fapt, Dodon cunoaşte foarte bine Constituţia şi cunoaşte atribuţiile poziţiei în care a fost ales. Să nu uităm că acesta este prezent în spaţiul public de mai mult de 10 ani, fiind şi ministru al Economiei în Guvernul Grecianîi.

Tema republicii prezidenţiale a fost „aruncată” societăţii din simplul motiv că deputaţii au un rating scăzut în ochii cetăţenilor, iar instituţia prezidenţială are o credibilitate mult mai mare. Odată consumată dezbaterea pe marginea sistemului electoral, Igor Dodon îşi pregăteşte terenul cu teme noi care să-i asigure vizibilitate lui personal şi câmp de manevră pentru socialişti. Adresarea lui Igor Dodon către cetăţeni nu face decât să prefigureze noi acţiuni ale preşedintelui şi Partidului Socialiştilor pentru a-şi consolida mesajele politice.

MoldNova