Moldovenii din Orhei care lucrează peste hotare și vor reveni acasă vor primi 10.000 lei și scutire de taxe locale

orhe4

La 13 octombrie în cadrul ședinței Consiliului Municipal Orhei a fost adoptat cu vot majoritar regulamentului cu privire la introducerea măsurilor de stimulare a întoarcerii locuitorilor din Orhei care au fost nevoiți să plece peste hotare în căutarea unul loc de muncă.

Acest document prevede un set de măsuri stabilite prin acte normative la nivel local. În special, acesta introduce o serie de beneficii și privilegii menite să sprijine compatrioții noștri să se întoarcă acasă.

Astfel, celor care au decis să se întoarcă în cadrul acestui program și membrilor familiilor acestora li se va acorda dreptul la o amnistie fiscală pentru impozitele și taxele locale pentru perioada anterioară, precum și pentru prestațiile fiscale pentru o anumită perioadă de la data returnării. În special, în decurs de trei ani, întreprinderile individuale înființate de persoanele care au revenit sau întreprinderile comerciale în care aceștia dețin cel puțin 75% din capital, vor fi complet scutite de taxele și impozitele locale, informează Primăria Orhei.

De asemenea, se prevede acordarea persoanelor revenite acasă, a unei alocații speciale în numerar, în valoare de 500 euro (echivalentul a 10 mii lei), care va fi plătită în rate pe parcursul anului. În plus, concetățenii reveniți acasă, precum și membrii familiilor lor va avea dreptul la compensații pentru transport și servicii comunale. Anume: 100 de lei pe lună pentru compensarea utilizării transportului urban; 300 de lei pe familie pentru compensarea serviciilor comunale pentru următorul sezon de încălzire.

Participanților la program li se va garanta, de asemenea, dreptul de a folosi magazinele sociale existente, farmaciile sociale, care urmează să fie deschise în municipiu, precum și serviciile municipale de asistență juridică, medicală și psihologică.

Programul va oferi alte beneficii și oportunități, inclusiv ocuparea forței de muncă și sprijinul multilateral.

Pentru a fi recunoscut ca „persoană care se întoarce în municipiu” și, în consecință, pentru a beneficia de aceste privilegii, în primul rând, rezidentul orașului Orhei trebuie să corespundă următoarelor criterii:

  • să fie cetățean al Republicii Moldova;
  • să fie rezident al municipiului cu înregistrare la domiciliu pe parcursul ultimilor 3 ani înainte de data depunerii cererii la primărie pentru recunoașterea statutului unei persoane care s-a întors în oraș;
  • în decursul ultimilor 5 ani înainte de a depune cererea la Primăria orașului, acesta s-a aflat  în străinătate timp de cel puțin 3 ani;
  • a apelat la Primărie în termen de 6 luni de la ultima întoarcere în țară.

Ideea dezvoltării și implementării unui program special pentru întoarcerea în țară a compatrioților care au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova în căutarea unor câștiguri mai bune a fost anunțată de către Primarul de Orhei, Ilan ȘOR, la ceremonia de deschidere a sărbătorii de Ziua Independenței din Orhei, pe 27 august curent.

În cadrul acestui program se intenționează deschiderea de birouri-reprezentanțe în străinătate care să informeze compatrioții despre programele implementate în orașul lor natal și să le ofere sprijinul necesar în țara gazdă. De asemenea, se intenționează introducerea la nivel local și central a inițiativelor legislative și de reglementare care să încurajeze întoarcerea concetățenilor în patria lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente