07:54:23 18.04.2024
Stiri

Ședință mai „CIUDATĂ” a Parlamentului. Schimb de AMABILITĂȚI între Ghimpu și Voronin, dar și intervenția lui Lupu

Politică 19.10.2017 11:00 Vizualizări3576 Autor: Ziarul National
Ședință mai „CIUDATĂ” a Parlamentului. Schimb de AMABILITĂȚI între Ghimpu și Voronin, dar și intervenția lui Lupu


„O ședință ciudată”. Așa a catalogat democratul Marian Lupu ședința de astăzi a Parlamentului, în cadrul căreia liberalul Mihai Ghimpu i-a făcut complimente comunistului Vladimir Voronin și viceversa.

Totul a pornit de la o propunere a socialiștilor privind audierea premierului Pavel Filip, care nu ar fi luat nicio atitudine față de închiderea școlilor „moldovenești” din Ucraina.

Liberalul Ghimpu a replicat că deja există „o coaliție între PD și PSRM” și cele două formațiuni vor ajunge la un consens în această problemă. În continuare, Ghimpu a vorbit despre problema care-l macină cel mai mult acum și anume faptul că Dorin Chirtoacă nu este înregistrat în calitate de concurent la referendumul pentru demiterea sa. Astfel, Ghimpu a menționat că se creează impresia că Dorin Chirtoacă este vinovat de toate, inclusiv de moartea lui Lenin.

În acest moment a intervenit Voronin, care a spus că „Lenin a trăit, trăiește și mereu va trăi”.

„Ce avem noi cu Lenin, domnule președinte Voronin? Vă urez La mulți ani dumneavoastră”, a spus Ghimpu.

Liderul fracțiunii PD, Marian Lupu, a intervenit și a precizat că asistăm la o ședință ciudată a Parlamentului, mai ales că Ghimpu a ajuns în premieră să-i ureze „mulți ani” lui Voronin.

Comunistul nu s-a lăsat mai prejos și i-a amintit lui Marian Lupu de perioada în care se afla în cadrul PCRM: „Ghimpu a fost tot timpul într-o opoziție dură față de noi, dar tu te-ai lingușit pe lângă mine până în momentul în care nu te-am înaintat pentru funcția de președinte al R. Moldova”.

În final, Marian Lupu a spus că nu are nevoie de prea mult timp pentru a le da o replică celor doi. „Vedem că și mai stranie e ședința de astăzi. Suntem acuzați că suntem într-o coaliție cu socialiștii, dar vedem cu Vladimir Voronin și Mihai Ghimpu își spun La mulți ani. Este exemplul unei noi coaliții monstruoase”, a conchis democratul.

În cele din urmă, subiectul cu audierea premierului a rămas în umbră. Astfel, deputații au decis ca să fie instituit un grup de lucru care să pregătească textul unei declarații în care să fie exprimate îngrijorările autorităților R. Moldova în privința închiderii școlilor românești din Ucraina. Socialiștii și Marian Lupu au numit aceste școli „moldovenești”.

De menționat că ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, se află în perioada 19-20 octombrie la Kie. Unul dintre subiectele abordate va ține și de noua Lege a Educației din Ucraina, în contextul condițiilor de studiere în limbile minorităților naționale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md