Faimosul diamant roz “Le Grand Mazarin”, scos la licitație

Un diamant roz de 19,07 carate care a aparținut coroanei franceze, denumit “Le Grand Mazarin”, va fi vândut în cadrul tradiționalei licitații de bijuterii organizată de Christie’s în luna noiembrie la Geneva, a indicat miercuri cunoscuta casă de licitații, citată de AFP.

“Le Grand Mazarin, legendarul diamant roz de 19 carate, este o mărturie unică a istoriei Franței. Pe parcursul celor 250 de ani în care a făcut parte din trezoreria franceză, el a luminat bijuteriile a patru regi, patru regine, doi împărați și două împărătese, începând cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea”, a explicat președintele Christie’s pentru Europa și Asia, François Curiel, într-un comunicat

El a fost listat mai întâi printre proprietățile cardinalului italian Mazarin, diplomat și om politic, care a condus Franța în calitate de premier sub domniile lui Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea, a indicat celebra casă de licitații.

La moartea sa, în 1661, Cardinalul a transmis diamantul regelui Ludovic al XIV-lea, alături de alte celebre diamante care i-au aparținut.

Diamantul roz a rămas apoi timp de 225 de ani în cadrul bijuteriilor coroanei, fiind purtat de Napoleon, Ludovic al XVIII-lea, Napoleon al III-lea și împărăteasa Eugenie.

Diamantul, care provine din minele din Golconde (sudul Indiei), va fi licitat — pentru a doua oară în istoria sa — pe 14 noiembrie la Geneva, iar prețul de vânzare este așteptat să varieze între 6 și 9 milioane de dolari (între 5,1 și 7,7 milioane de euro), potrivit previziunilor Christie’s.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.