Alexandru Tănase: Președintele Dodon poate fi suspendat pentru 5-10 minute, ca să rămână curat ca lacrima în anumite situații

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După decizia de marți a Curții Constituționale (CC) președintele Igor Dodon ar poate fi suspendat din funcție pentru 5-10 minute, în anumite situații când va dori să se eschiveze de anumite decizii pe care trebuie să le adopte, blocând intenționat sistemul pentru a transmite competența altor autorități, pentru a rămâne curat ca lacrima. Scenariul este admis de fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Fostul șef al CC este de părere că Dodon nu se bucură de decizia Curții, însă acesta se poate folosi de noile prevedi pentru a ieși basma curată în anumite situații.

„Nu cred că Dodon se bucura, cred că el nu se bucură. Fiind un tip, așa cum îl cunoaștem noi, destul de avid de putere și care nu pune absolut niciun preț pe regulile jocului democratic, presupun că această decizie nu i-a picat tocmai bine, dar nu exclud că, în anumite situații când va dori să se eschiveze de anumite decizii pe care trebuie să le adopte, el ar putea bloca intenționat sistemul pentru a transmite competența altor autorități, ca să rămână Domnia sa curat ca lacrima.

Potrivit acestuia, președintele nu se suspendă pentru anumite perioade de timp, ci pentru o anumită acțiune, astfel Dodon poate fi suspendat și pentru 5 minute.

Acțiunea poate dura cinci minute, o zi, dar nu contează. Curtea nu va permite preluarea și altor obligații, atribuții ale președintelui, exclusiv această atribuție. În rest, toate rămân intacte și nu pot fi exercitate. Cel puțin, avizul Curții Constituționale, care ar urma să constate circumstanțele care justifică interimatul se va focusa exclusiv, așa spune hotărârea de ieri, exclusiv pe acel conflict constituțional care apare între președinte și Guvern. Asta ar însemna că nu va fi posibil ca interimatul să vizeze și alte acțiuni, alte domenii de competență a președintelui, decât cel care stă la baza conflictului și cel care va fi constatat în avizul Curții Constituționale. Un detaliu foarte important. Nu va fi posibilă suspendarea președintelui pentru zece zile, dar în aceste zece zile cel care îl succede în ordinea constituțională ierarhică să semneze decrete de decorare cu distincții de stat, să numească ambasadori, să desemneze judecători, așa ceva nu va fi posibil. Acțiunile și mandatul celui care va asigura interimatul vor fi clar stabilite în aviz. Mai mult ca atât, vor fi circumscrise și limitate exclusiv la elementul care a generat conflictul. Haideți să modelăm situația cu ministrul Apărării, să admitem că Guvernul va veni, că așa este procedura logică, Guvernul va veni după un aviz la Curte, Curtea în cazul în care va constata că este încălcarea Constituției și se justifică declararea incapacității temporare a președintelui de exercitare a atribuțiilor sale, primul ministru, pardon, președintele Parlamentului, care vine în ordinea ierarhiei constituționale, va avea dreptul exclusiv doar să semneze acest decret. Nu va putea prelua nicio altă atribuție a șefului statuluu”, a comentat Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.

Pentru a nu se recurge la suspendarea din funcție, Tănase îi recomandă lui Dodon să semneze decretul de numire la șefia ministrului Apârării a candidaturii propuse de PD, Eugen Sturza.

„Acum există două scenarii pe care le văd eu, cel puțin. Nu știu care va fi. Primul scenariu este totuși că președintele Dodon va semna decretul și atunci criza se consideră a fi dezlegată. Al doilea scenariu este: în cazul în care președintele Dodon nu semnează decretul, Guvernul solicită un aviz de la Curte pentru constatarea imposibilității temporare a președintelui de a-și exercita atribuțiile, Curtea ar urma să vină cu un aviz, după care președintele Parlamentului ar urma să semneze decretul de numire în funcția de ministru al Apărării a persoanei care va fi propusă de premier. Și în felul acesta se încheie criza pe acest subiect, dar nu va putea în niciun caz președintele Parlamentului sau, după caz, premierul să preia și alte atribuții ale președintele republicii”, a punctat Alexandru Tănase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...