(FOTO) Cele trei rusoaice care au avut curajul să-l înfrunte pe Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Revista germană Der Spiegel a publicat un articol despre trei opozante din Rusia, care au avut curajul să-l înfrunte pe președintele rus Vladimir Putin. Este vorba de Janna, fiica liderului opoziţiei, Boris Nemţov, ucis în urmă doi ani, fiica fostului primar al Sankt-Petersburg și „părintele politic” al președintelui Putin – Ksenia Sobciak şi fiica premierului reformator în timpul președinției lui Boris Elțîn – Maria Gaidar.

Janna Nemţova, Foto

Janna Nemţova

„Toate cele trei femei sunt unite de un singur lucru: părinții lor erau politicieni de rang înalt în tânăra democrație rusă – scrie revista. Fetele au crescut cu sentimentul că în țară se va instaura democrația și statul de drept și la început au avut speranță în Vladimir Putin. Dar acum ele îl consideră gropar al democrației și al libertăților civile”. Mai mult decât atât, niciuna dintre femei, dintre care două – fata lui Nemţov şi a lui Egor Gaidar – au plecat în străinătate, nu cred că vor fi capabile să realizeze idealurile părinților lor în viitorul apropiat.

„Personal, eu nu nutresc ură faţă de Putin, deși în timpul președinției sale tatăl meu a fost ucis”, spune Janna Nemțova, care, în 2009, a apreciat în revista Elle că Putin este „un politician cu un caracter puternic și neobișnuit, care a făcut multe pentru economie”. Dar acum Nemțova are o concluzie diferită: „Președintele Putin a modelat toată mass-media după gustul său. El a oferit banii publici noilor oligarhi corupţi, care sunt apropiaţii săi. Economia rusă continuă să se deterioreze, inclusiv din cauza politicilor Kremlinului. Multe dintre capetele strălucite ale Rusiei părăsesc țara. Sunt oamenii de care țara are nevoie mai mult ca niciodată. În viitorul apropiat Nemțova, intenționează să înfiinţeze o fundaţie în memoria lui Boris Nemțov, care se va numi „Pentru libertate”. Janna spune că se va întoarce în Rusia numai atunci când aceasta „va deveni un stat guvernat de lege”.

Maria_Gaidar_miting

Maria Gaidar

În mod similar la întrebarea pusă răspunde și Maria Gaidar, care, din luna iulie 2015, lucrează în echipa guvernatorului regiunii Odesa – Mihail Saakașvili. „Numirea sa în echipă a avut ca scop iritarea maxim posibilă a Kremlinului: copilul unei familii remarcabile de intelectuali a luat partea revoluției de pe Maidan și lucrează pentru dușmanii Rusiei”.

Mass-media din Moscova a spus cu furie despre Maria Gaidar că este „trădătoare de patrie”, iar scriitorul Eduard Limonov chiar a cerut executarea întregii familii Gaidar.

„Familia mea este obişnuită cu astfel de atacuri”, – spune Maria Gaidar. Pentru mulți ruși, numele tatălui ei, cel care a condus reformele economice, încă mai provoacă ură. Acum Gaidar „vrea să arate pe exemplul Ucrainei că pe ruinele fostei Uniuni Sovietice pot apărea democrația și economia de piață”.

image

Ksenia Sobchak

Înainte ca Maria Gaidar să plece la Odesa, tot acolo a venit, dar apoi a revenit în ţară, un alt simbol al mișcării anti-Putin, jurnalista și fiica fostului primar al Sankt-Petersburgului – Ksenia Sobciak. La fel ca și Nemțova, Sobciak l-a criticat extrem de aspru pe Putin după asasinarea lui Boris Nemțov.

„Desigur, Putin care a dat ordinul (de a-l ucide pe Nemțov), nu există, dar există Putin care a creat o maşinărie infernală asupra căreia a pierdut controlul”, este convinsa Sobchak. Acum, aceasta candidează la alegeri prezidențiale din Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...