Dodon ar putea fi suspendat din funcție, în curând

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a anunţat că, în curând ar putea fi declanşate procedurile pentru declararea interimatului funcţiei de şef al statului, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale conform căreia refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului. În acest caz este vorba despre refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

Candu a spus că se va stabili cine va sesiza Curtea Constituţională, Guvernul ori Parlamentul, în legătura cu declanşarea procedurii de constatare a interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.

„Decizia Curţii Constituţionale aduce soluţie şi explică care este procedura în continuare în tot ce înseamnă interimatul funcţiei, doar pe elementul legat de numirea ministrului Apărării. În situaţia în care Curtea Constituţională va constata că există circumstanţe şi este justificată declararea interimatului funcţiei care urmează să fie exercitată ori de speaker, ori de prim-ministru se referă doar la semnarea decretului privind numirea ministrului Apărării şi depunerea jurământului”, a declarat Candu.

Şeful Legislativului a precizat că urmează să se clarifice acţiunile ce vor fi întreprinse. „Este un subiect nou pentru noi. Nu a mai fost aşa ceva. Învăţăm şi noi, inclusiv din practica Curţii Constituţionale”, a menţionat speakerul.

„Este cazul să căutăm soluţii, să nu ajungem la blocaj instituţional, precum este cazul cu ministrul Apărării. Chiar şi când există blocaje să căutăm soluţii, dar să nu ne adâncim în conflicte şi confruntări cum se întâmplă în cazul de faţă”, a precizat el.

Şeful Legislativului a menţionat că în aceste clipe specialiştii lucrează la interpretările făcute de Curtea Constituţională şi ulterior se va decide cine va declanşa procedura ă Parlamentul sau Guvernul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...