Nume
Parola
Vizualizări: 3889
Problemele de mediu - preocupare pentru Regiunea Sud
Cimişlia, 13 Martie 2015 — La Cimișlia a avut loc o masă rotundă unde a fost abordată tema ”Buna guvernare de mediu în Republica Moldova: autoritățile și jurnaliștii pentru o informare corectă a populației”. Această activitate este desfășurată în cadrul proiectului ”Agenda națională de mediu: prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, realizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova.
La eveniment au participat mass-media, APL de nivel I și II din regiune, reprezentanți ai: Inspecției Ecologice de Stat, Mișcării Ecologiste din Moldova, Ministerului Mediului, Centrului Independent de Jurnalism și specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională Sud.
În debutul ședinței, Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, a vorbit despre beneficiul asigurării accesului la informația de mediu și participarea publicului la luarea deciziilor de mediu.Vicepreședintele raionului Cimișlia, Gheorghe Netedu, a descris situația actuală în sectorul de management al deșeurilor solide în raionul Cimișlia iar specialistul ADR Sud,Sergiu Andronachi, a făcut o amplă prezentare a sectorului dat în întreaga Regiune de Dezvoltare Sud (RDS).
În cadrul mesei rotunde au fost abordate subiecte precum: impedimentele în asigurarea bunei guvernări de mediu; colaborarea autorităților cu jurnaliștii întru asigurarea accesului la informații; nivelul de interacțiune a populației în problema managementului deșeurilor în RDS; așteptările autorităților și așteptările jurnaliștilor pentru o mai bună guvernare a mediului și o informare corectă a populației.
Jurnaliștii s-au arătat foarte interesați de sectorul de management al deșeurilor solide și impactul asupra mediului din regiunea sud, intervenind cu întrebări pentru a concretiza aspectele care îi preocupă, iar APL-urile s-au arătat foarte receptive și dispuse să interacționeze cu mass-media.