PSRM, în susţinerea lui Dodon. Primul punct în „planul de acţiuni” – să obţină victoria în alegerile parlamentare anticipate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiştilor se declară dispus să ia măsuri decisive de protejare a Constituției și instituției președintelui, prin toate mijloacele legale – în condițiile în care „Curtea Constituțională s-a discreditat complet prin jocul murdar în interesul anumitor forțe politice”. Astfel, PSRM are drept scop „să obțină victoria în alegerile parlamentare anticipate, după care intenționează să restabilească ordinea în structurile puterii de stat, să schimbe componența actuală a Curții Constituționale, să tragă la răspundere judecătorii Curții Constituționale – inclusiv la răspundere penală, după o analiză detaliată a deciziilor acestora, precum și să anuleze deciziile neconstituționale adoptate de componența actuală și anterioară a CC”.

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, decizia de ieri a Curţii Constituţionale este calificată drept „tentativă de uzurpare a puterii, întreprinsă (…) de majoritatea de la guvernare, cu implicarea membrilor Curții Constituționale a Republicii Moldova” şi „va permite să fie numiți în funcții acei membri ai guvernului care sunt convenabili unui anumit partid politic – PDM, și excluderea Președintelui Republicii Moldova din acest proces”.

„Partidul Socialiștilor este categoric împotriva utilizării Constituției ca instrument de uzurpare a puterii, precum și împotriva acțiunilor Curții Constituționale întreprinse în interesele de partid ale PDM. Constituția trebuie să fie respectată, și nu ajustată pentru soluționarea unor probleme de moment ale anumitor politicieni”, se arată în comunicatul formaţiunii.

Astfel, PSRM se arată categoric „împotriva limitării atribuțiilor și împuternicirilor Președintelui Republicii Moldova ales de popor” şi atrage atenția partenerilor externi ai Republicii Moldova, inclusiv, Comisiei de la Veneția, asupra faptului că „Curtea Constituțională a Republicii Moldova nu interpretează Constituția, ci creează norme noi, înlocuind în mare parte textul Legii Fundamentale, fapt care reprezintă o depășire inacceptabilă a atribuțiilor din partea judecătorii Curții Constituționale”.

Nu în ultimul rând, formaţiunea îşi confirmă intenția de a lansa acțiuni la scară largă în sprijinul inițiativelor de extindere a împuternicirilor președintelui Republicii Moldova și trecere la forma prezidențială de guvernare în Republica Moldova. „PSRM este gata să pună capăt nelegiuirii și dezordinii create la nivel de stat de către regimul de la guvernare”, se arată în comunicatul de partid unde la fel ca şi în adresarea preşedintelui Igor Dodon către popor nu se anunţă care vor fi acţiunile concrete privind atingerea rezultatatelor scontate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...