Andrian Candu va numi în funcție ministrul Apărării în locul președintelui. „Orice speculații privind suspendarea lui Igor Dodon sunt interpretări”

candu

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că toate speculațiile potrivit cărora Igor Dodon va fi suspendat din funcție sunt false. Demnitarul a explicat că va exercita atribuțiile președintelui doar în cazul numirii în funcție a ministrului Apărării, conform deciziei Curții Constituționale. 

„Decizia Curții Constituționle nu suspendă activitatea de președinte a lui Igor Dodon. Aceasta este o decizie care interpretează o situație, blocajul instituțional și refuzul președintelui de a numi un ministru. Curtea aduce și o soluție în privința interimatului funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea ministrului Apărării. Urmează a fi exercitat de speaker sau prim-ministru și se referă doar la numirea în funcție a ministrului Apărării și la jurământul acestuia”, a spus Andrian Candu.

Totodată, speakerul și-a exprimat regretul față de declarațiile lui Igor Dodon. Candu a spus că un demnitar trebuie să aibă răbdarea să analizeze un subiect cu mintea liberă și doar după asta să facă declarații oficiale. „Aș vrea să-mi exprim regretul față de declarațiile lui Dodon. Pe emoții și fără să discute cu specialiștii care este efectul acestei decizii, a ieșit în fața publicului și a făcut declarații care, consider că au depășit limita, ceea ce este foarte greșit și inadmisibil. Când a depus jurământul, Igor Dodon a jurat să respecte Curtea Constituțională. Îl înțeleg, dar regret, fiindcă demnitarii trebuie să aibă înțelepciunea și răbdarea să analizeze subiectul cu mintea limpede și după asta să se manifeste într-un mod sau altul.”

Amintim că, după ce Igor Dodon a refuzat să-l accepte pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, Curtea Constituțională a decis că el a încălcat Constituția țării și că există probabilitatea ca acesta să fie suspendat din funcția de președinte, iar atribuțiile lui să fie preluate temporar, adică doar în acest caz, de prim-ministru sau de președintele Parlamentului. La scurt timp după această decizie, președintele țării a venit cu o reacție, menționând că el „nu cedează”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente