Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ofițerul CNA, care a sustras…

Ofițerul CNA, care a sustras probe de 50 de mii de euro și un 1kg de aur dintr-un dosar, riscă până la 6 ani de închisoare

Cauza penală de învinuire a fostului ofiţer de la Centrul Național Anticorupție, Cristian Richicinschi, acuzat de abuz de putere pentru că ar fi folosit, în interes personal, probele din mai multe dosare în sumă de peste 50 mii euro şi aur în valoare de peste 160 mii lei a ajuns pe masa magistraţilor, anunță Procuratura Generală printr-un comunicat.

ZdG a scris la sfârșitul lunii august că ofițerul CNA Cristian Richicinschi a fost reținut pentru 72 de ore după ce, dintr-un dosar pe care-l gestiona, au dispărut mai multe probe, inclusiv 50 de mii de euro și un kg de aur. CNA anunța atunci că angajatul lor a ajuns să fie anchetat după ce și-a depus demisia, iar în timpul verificării actului de predare a dosarelor pe care le gestiona, s-a constatat că lipsesc mai multe probe, inclusiv bani și aur.

Procuratura anunță că, în cadrul urmăririi penale, procurorii anticorupţie au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de 120 000 lei. De asemenea, învinuitul a asigurat restituirea integrală a prejudiciul în valoare de 1 218 129 lei.

Potrivit Procuraturii, fostul angajat al CNA-ului şi-a recunoscut vinovăţia integral şi pledează vinovat în cadrul procesului penal. Cauza penală a fost expediată spre examinare Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani care, dacă-l va găsi vinovat de cele incriminate, i-ar putea aplica o pedeapsă de până la 6 ani închisoare.

Cristian Richicinschi este fiul lui Iurie Richicinschi, care a ocupat în ultimii ani mai multe funcții importante în stat, el fiind consilierul democratului Marian Lupu, în perioada în care acesta deținea funcția de președinte interimar al R. Moldova, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, dar și director adjunct al Serviciului Pază și Protecție de Stat.