ONU a cerut statelor europene să se alieze în eforturile de combatere a răspândirii Sida şi a virusului HIV. Europa s-ar confrunta azi cu o provocare mai mare decât Africa, atunci când vine vorba de lupta împotriva HIV şi a Sida, a declarat vice-directorul programului ONU pentru Sida (UNAIDS), Luiz Loures, la Berlin. El a făcut trimitere în acest sens la creşterea enormă a noilor cazuri de infectări cu virusul HIV în estul Europei şi Asia Centrală, cu precădere în Rusia, transmite DW.

Expertul a făcut aceste declaraţii în deschiderea unei conferinţe de specialitate în capitala germană. Eforturile naţionale împotriva acestei boli nu sunt de ajuns, în contextul fluxurilor migraţioniste din interiorul Europei. Aceste demersuri la nivel naţional pot doar să ascundă amploarea reală a problemei, de aceea ar fi nevoie de o acţiune concertată la nivel european, insistă Loures.

„O catastrofă”

Sylvia Urban, preşedinta asociaţiei de acţiune anti-Sida şi a societăţii germane de ajutorare a bolnavilor de Sida, a completat: „În regiunea amintită se înregistrează în prezent o catastrofă”. În Rusia, cea mai afectată ţară din regiune, numărul noilor infectări cu virusul HIV a depăşit în 2016 pragul de 100.000. În comparaţie, în Germania s-au înregistrat doar 3200 de noi cazuri de infecţii cu HIV anul trecut. Creşterea noilor infectări şi a deceselor cauzate de Sida în estul Europei şi Asia Centrală ar evolua împotriva trendului înregistrat la nivel mondial.

„Guvernul german ar trebui să ia măsuri pentru a permite ca Europa de Est să profite de pe urma experienţelor germane în combaterea răspândirii HIV şi Sida”, crede Sylvia Urban. Ar trebui avut grijă ca grupurile cele mai afectate să nu mai fie discriminate, ceea ce le îngreunează accesul la prevenirea şi tratarea acestei boli. „Persecutarea homosexualilor, a consumatorilor de droguri şi a altor minorităţi este o catastrofă umană şi face imposibilă prevenirea răspândirii HIV”, a avertizat Urban.

Dependenţi de droguri, homosexuali, prostituate

Prin conferinţa intitulată „HIV în Europa de Est - o epidemie ignorată?!” experţii vor să readucă puternic tema în atenţia opiniei publice. În estul Europei şi în Rusia accesul la cele mai afectate grupuri ale populaţiei ar fi „indispensabil”. Este vorba de exemplu de consumatorii de droguri, homosexuali, prostituate şi deţinuţi.

Actualele concepte folosite de autorităţile din regiunea amintită pentru combaterea HIV nu ar fi suficiente, în opinia experţilor citaţi. În plus, angajamentul internaţional în regiune, inclusiv al Germaniei, a fost redus semnificativ în ultimii ani, în pofida acutizării crizei.