Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Peste 3.500 de spectatori la…

Peste 3.500 de spectatori la Zilele Filmului Românesc la Chişinău

Peste 3.500 de spectatori au participat la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care a avut loc în perioada 12-15 octombrie la Cinema Odeon.

Timp de patru zile, publicul a putut vedea opt dintre cele mai noi şi mai de apreciate filme româneşti, printre care „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, sau „Fixeur”, de Adrian Sitaru.

De un mare succes s-a bucurat secţiunea Focus, dedicată regizorului Nae Caranfil, prezent la Chişinău în calitate de invitat special. Cunoscutul cineast a răspuns întrebărilor publicului după fiecare din cele trei titluri ale sale proiectate în cadrul ZFR: „6,9 pe scara Richter” (2016), „E pericolos sporgersi” (1993) și „Filantropica” (2002).

Cinefilii au putut discuta de asemenea cu alți trei regizori invitați la ZFR – Gabriel Achim („Ultima zi”), Emanuel Pârvu („Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”) și Cristi Iftime („Marița”) -, dar și cu actrița Miruna Bilei, interpretă în „6,9 pe scara Richter”.

De un mare interes printre studenți și pasionații de film a avut parte și masterclass-ul de montaj susținut la AMTAP de profesorul universitar Laura Georgescu de la UNATC București.

Copiii și părinții s-au bucurat în număr mare de filmele din cadrul retrospectivei dedicate marelui cineast Ion Popecu-Gopo, proiecția celebrului „Maria Mirabela” având parte de o sală plină.

Publicul a desemnat prin vot că cel mai îndrăgit film a fost comedia „6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, proiectată în deschiderea ZFR. Alte filme apreciate de public au fost „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, și „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer.

Evenimentul a fost organizat de casa de producție ROVA FILM din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA.

Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Parteneri: Arhiva Națională de Film (România), Moldova Film, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Lucru Manual Moldova, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Symbol Media, Idegraf, Raquette, Salpan, Print Caro, Hero Pictures.

Parteneri media: TVR Moldova, 10TV, Jurnal TV, Radio Chișinău, Radio Plai, Ziarul de Gardă, Ziarul Național, Timpul, Deschide, Jurnal.md, moldNova, Știri locale, Unimedia, Știripozitive.eu, Agora, Ea.md, Diez, Zugo, Locals, Odoraș și Radio Moldova Tineret.