16:36:59 18.04.2024
Stiri

Consiliul Europei va adopta o REZOLUȚIE specială privind cazul primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă

Social 18.10.2017 11:00 Vizualizări1954 Autor: Ziarul National
Consiliul Europei va adopta o REZOLUȚIE specială privind cazul primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă


Cea de-a 33-a sesiune plenară a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei începe astăzi la Strasbourg, iar în cadrul evenimentului urmează a fi discutate inclusiv situația aleșilor locali din R. Moldova și cazul primarului suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, a anunțat că la această sesiune de la Strasbourg urmează a fi adoptată o rezoluție specială privind cazul lui Dorin Chirtoacă.

Din delegația permanentă a Republicii Moldova fac parte președintele CALM, Tatiana Badan, primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, care este și vicepreședinte al CALM, Alexandr Tarnavski, vecepreședintele Adunării Populare, UTA Găgăuzia, primarul comunei Cruzești, Chișinău Violeta Crudu, primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, Iraida Bânzari, președintele raionului Fălești, Valentina Casian, primarul de Strășeni, și Vasile Romaniuc, președintele raionului Ocnița.

Întâlnirea delegației Republicii Moldova cu întreaga conducerea a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) în frunte cu președinta Gudrun Mosler-Tornstrom a avut loc luni-seară.

În cadrul ședinței a fost discutată situația autonomiei locale din Republica Moldova, cazul primarului general al municipiului Chișinău și alte cazuri de aresturi, inclusiv al lui Grigore Policinschi, președintele raionului Dubăsari, necesitatea restabilirii dialogului între CALM și Guvern etc.

„Cazul primarului mun. Chișinău va constitui un subiect distinct și important în cadrul sesiunii plenare care va avea loc pe data de 19 octombrie. Cu privire la cazul lui Dorin Chirtoacă, care este și vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, a fost elaborat un raport și o rezoluție care urmează a fi prezentate spre adoptare. În acest raport, cu privire la acțiunilor autorităților/organelor judiciare din Republica Moldova, această structură specializată a Consiliului Europei constată deterioararea serioasă situatiei democratiei locale din Republica Moldova după o perioada în care au fost atinse rezultate pozitive; se constată încălcări importante ale Cartei Europene a autonomiei locale și exprimă îngrijorarea profundă privind modul cum este tratat primarul mun. Chișinău și alți aleși locali din Republica Moldova, care sunt arestați, privați de drepturi elementare și supuși presiunilor neîntemeiate, în baza unor interpretări voluntariste, înguste și subiective ale organelor de anchetă. De asemenea, pe acest caz va fi adoptată pe data de 19 octombrie o rezoluție cu recomandări și măsuri concrete care urmează a fi realizate în scurt timp”, anunță un comunicat de presă al CALM.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md