Ghimpu: Plahotniuc va deveni prim-ministru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhul Vladimir Plahotniuc va deveni următorul prim-ministru, ca urmare a ultimei decizii a Curții Constituționale privind procedura de numire a ministrului Apărării, susține președintele PL Mihai Ghimpu.

El este de părere că această decizie a deschis o portiță prin care Plahotniuc își poate „îndeplini visul”.

„Și nu doar atât, prin Hotărârea CC, „Președintele” I. Dodon este scutit de explicații și protejat în fața Kremlinului și a propriului electorat, pentru că nu petrecărețul de la Condrița va semna Decretul de desemnare, dar A. Candu”, a scris Ghimpu pe Facebook.

Marți, în cadrul unei emisiuni televizate, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a admis și el că decizia Curții Constituționale i-ar putea facilita lui Plahotniuc drumul spre șefia Guvernului.

Potrivit lui Alexandru Tănase, Curtea Constituțională a instituit procedura de „suspendare temporară” a șefului statului, atunci când atribuțiile acestuia pot fi preluate de președintele Parlamentului sau premier, în cazul în care președintele țării „refuză să-și exercite atribuțiile constituționale” și să semneze un decret de numire a unui membru al Guvernului în cazul în care acesta este propus în mode repetat.

„Cred că poate fi aplicată, dar tot prin intermediul Curții. Ar fi cu adevărat deocheat, chiar dacă e un mecanism perfect constituțional. Da, cred că este posibil de aplicat pentru orice situație în care președintele refuză să-și îndeplinească atribuțiile constituționale”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Curtea Constituțională a decis marți că în cazul în care Igor Dodon nu semnează un decret de numire a unui candidat propus în mod repetat la o funcție în Guvern, „refuzul preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale” poate fi califcat drept o „imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile în cauză”, fapt ce justifică, potrivit Curţii Constituţionale, „instituirea interimatului funcţiei care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de primul ministru pentru exercitarea acestor obligaţii constituţionale a preşedintelui”.

 
 

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...