(VIDEO) Mihail Saakașvili s-a alăturat miilor de protestatari anticorupție la Kiev

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care până nu demult a fost de asemenea un proeminent politician în Ucraina, s-a alăturat miilor de protestatari anticorupție la o manifestație desfășurată marți în fața parlamentului din Kiev, relatează Agerpres.

Poliția a estimat că numărul manifestanților era de aproximativ 4.500, a anunțat agenția de presă de stat Ukrinform. Mulți protestatari au scandat „Mișa”, un diminutiv al prenumelui lui Saakașvili, manifestându-și sprijinul pentru eforturile sale anticorupție.

Protestatarii au cerut înființarea unui tribunal însărcinat exclusiv cu combaterea corupției, reforma sistemului eleectoral și ca parlamentarii să-și piardă imunitatea în timpul urmăririi penale.

Săptămâna trecută, Saakașvili a trecut granița din Polonia în Ucraina în mijlocul unei mulțimi de susținători prezenți la frontieră pentru ca grănicerii să nu îl împiedice să intre din nou în țară.

Saakașvili, care a creat un partid de opoziție în Ucraina, a fost președintele Georgiei aproape un deceniu până în 2013, când un partid care promova legături mai strânse cu Rusia a luat puterea.

El a fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră, din 2015 până când a demisionat anul trecut, acuzându-l pe președintele ucrainean Petro Poroșenko, al cărui aliat fusese înainte, de perpetuare a corupției adânc înrădăcinate.

În timp ce Saakașvili era plecat din țară în iulie, Poroșenko i-a revocat cetățenia ucraineană. Saakașvili își pierduse deja cetățenia georgiană în 2015 și se confruntă în Georgia cu acuzații de abuz în serviciu.

În această lună, avocatul lui Saakașvili, Markian Halabala, a anunțat că serviciul ucrainean de migrație a fost solicitat să împiedice extrădarea lui Saakașvili în Georgia.

Curtea Europeană de Audit a declarat anul trecut că „în ciuda eforturilor de reformă, Ucraina este încă percepută ca cea mai coruptă țară în Europa”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...