(VIDEO) Mii de catalani în stradă şi în grevă, în semn de protest faţă de încarcerarea ”celor doi Jordi”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de catalani au ieşit marţi în stradă, în semn de protest faţă de încarcerarea a doi importanţi lideri separatişti, inculpaţi de ”răzvrătire”, în contextul în care criza dintre Madrid şi susţinătorii independenţei Cataloniei se acutizează, relatează AFP.

Mii de angajaţi şi-au părăsit posturile marţi la prânz şi au ieşit sub cerul albasru al Barcelonei, dar şi în alte oraşe, adunându-se în tăcere în stradă timp de câteva minute, pentru a cere ”eliberarea deţinuţilor politici”.

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont şi primarul Barcelonei Ada Colau au făcut la fel.

Aceste manifestaţii au loc în contextul în care Madridul i-a dat marţi un ultimatum lui Puigdemont să renunţe în mod oficial la separatism. El are un ultim termen, până joi la ora locală 10.00 (11.00, ora României), să facă acest lucru.

În cazul în care nu dă înapoi, Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy ar putea să suspende total sau parţial autonomia Cataloniei, cu riscul de a agita şi mult strada.

O judecătoare de instrucţie a decis luni seara încarcerarea lui Jordi Cuixart şi a lui Jordi Sanchez, liderii principalele două asociaţiii separatiste din Catalonia, Omnium Cultural şi, respectiv, Adunarea Naţională Catalană (ANC).

Este ultima întorsătură a acestei crize între separatişti aflaţi la putere în Catalonia, o regiune în care trăiesc 16% dintre spanioli, şi instituţii spaniole, în care primii ameninţă că declară independenţa în mod unilateral.

În pofida faptului că societatea catalană este împărţită aproape în două pe tema independenţei, ei estimează că această cauză a lor este legitimată de către referendumul interzis de la 1 octombrie, în care revendică o victorie cu 90% din voturile exprimate de 43% de catalani cu drept care s-au prezentat la urne.

”Statul spaniol i-a privat mai întâi pe oameni de drepturile lor, iar acum îi privează şi de libertate”, şi-a exprimat nemulţumirea, marţi, Carme Güell, o esteticiană în vârstă de 62 de ani, care şi-a manifestat furia în tăcere timp de 15 minute oe un bulevard în centrul Barcelonei.

”Existenţa deţinuţilor politici nu are ce căuta astăzi în Uniunea Europeană (UE)”, a denunţat Ada Colau.

Primarul capitalei catalane se opune declarării independenţei, însă ea denunţă o ”judiciarizare a vieţii politice” în Spania.

Alte adunări în faţa prefecturilor sunt prevăzute marţi seara.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...