Igor Dodon amenință membrii CC? “Pentru fiecare decizie, fiecare dintre dvs veți răspunde”

Președintele Igor Dodon amenință membrii Curții Constituționale, după ce magistrații au constatat că șeful statului încalcă Legea supremă, prin refuzul de numire a candidatului propus de Guvern pentru funcția de ministru al Apărării.

„Curtea Constituțională poate interpreta Constituția, dar nu poate institui noi norme constituționale. Ceea ce a fost azi este instituirea de noi norme constituționale. Altfel decât uzurparea puterii în stat, aceste acțiuni nu pot fi numite. O să răspundeți pentru asta. Vine timpul. Fiecare acțiune și decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componență a Curții Constituționale. Și pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veți răspunde”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au constata astăzi că refuzul repetat de numire a candidatului propus de Guvern constituie imposibilitate temporară a președintelui de a-și exercita atribuțiile și justifică instituirea interimatului funcției care se asigură, în ordine, de președintelui Parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale ale președintelui.

Guvernul a solicitat Curții Constituționale să dea o interpretare clară a acțiunilor șefului statului, după ce Igor Dodon a refuzat numirea repetată a lui Eugen Sturza în funcția de șef la apărare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.