Consilierul lui Dodon, despre decizia CC: „Este o acțiune a uzurpării puterii de stat”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia de astăzi a Curții Constituționale este una pasibilă de răspundere penală. Așa a reacționat consilier prezidenţial în domeniul juridic şi al relaţiilor instituţionale, Maxim Lebedinschi, după ce CC l-a obligat pe șeful statului, printr-o decizie, să accepte candidatul la funcţia de ministru al Apărării înaintat de Guvern.

„Decizia de astăzi a Curții este, în opinia mea, una pasibilă de răspundere penală (…) este o acțiune a uzurpării puterii de stat. Toți judecătorii, mai târziu sau mai devreme, vor răspunde în fața legii. (…) Constituția nu este o cârpă de care fiecare poate să-și șteargă picioarele”, a reacționat Lebedinschi.

Acesta a anunțat că Președinția nu recunoaște această decizie și că un ministru numit în asemenea fel nu este legitim.

CC s-a expus azi în privinţa sesizării Guvernului, menţionând că şeful statului poate să verifice candidatura înaintată la funcţia de ministru, dar „nu are drept de veto” în această privinţă. Asfel, dacă Guvernul a înaintat repetat o candidatură, atunci preşedintele ţării trebuie să o accepte, similar situaţiei în care Parlamentul revotează legile respinse de şeful statului.

Citește și: Dodon, obligat să accepte candidatura lui Sturza la Ministerul Apărării. CC îl avertizează cu „incompatibilitatea funcţiei exercitate”

Potrivit interpretării Curţii Constituţionale, în cazul formării Guvernului există un raport tripartit între primul ministru desemnat, Parlament şi preşedinte şi proceduri specifice, complexe, inerente învestirii Guvernului. „Faptul că preşedintele ţării nu are nicio putere constituţională în selectarea de către candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru a membrului echipei guvernamentale pe cale de consecinţă, şeful statului nu are constituţional nicio putere în privinţa schimbării componenţei Guvernului, adică în cazul remanierii”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...