Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați: Circa 25 de mii de refugiaţi şi migranţi, în centre de detenţie sau prizonieri în vestul Libiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 25.000 de refugiați și migranți se află în centre de detenție ori sunt prizonieri ai traficanților la Sabratha, oraș din vestul Libiei devenit placa turnantă a plecării migranților spre Europa, a indicat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), transmite AFP.

Potrivit agenției ONU, autoritățile libiene țin în detenție mai mult de 14.500 de migranți și refugiați care s-au aflat anterior în mâinile traficanților în Sabratha și în împrejurimile orașului.

Migranții au fost găsiți în ferme, case și depozite după ce o forță de securitate loială guvernului libian de unitate națională a alungat o miliție rivală, la începutul lunii octombrie.

Ei sunt în curs de a fi transferați în centre de detenție unde organizațiile umanitare le pot acorda asistență, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Andrej Mahecic, la Geneva.

Alte circa 6.000 de persoane se află în mâinile traficanților, potrivit estimărilor autorităților, a menționat purtătorul de cuvânt.

După căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, Sabratha a devenit principalul punct de plecare pentru migrația ilegală, traficanții profitând de vidul de securitate și de o impunitate totală.

Angajații UNHCR care au venit în contact cu acești migranți au descris „suferințe și abuzuri de o amploare șocantă” comise de traficanți, printre victime aflându-se și femei însărcinate și nou-născuți, a adăugat Mahecic. Sute de oameni au fost găsiți fără haine, încălțăminte, iar alte sute au povestit că nu mâncaseră de mai multe zile, a mai spus purtătorul de cuvânt al agenției ONU.

El s-a mai referit la „numărul îngrijorător de copii neînsoțiți și separați, mulți dintre ei cu vârste mai mici de 6 ani”, care și-au pierdut părinții în timpul călătoriei spre Libia sau în recentele lupte de la Sabratha.

Purtătorul de cuvânt a reiterat apelul UNHCR la acțiune urgentă la nivel internațional pentru a se răspunde crizei din Libia, precum în favoarea primirii unui număr mai mare de refugiați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...