/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ REPORTAJ TV8. Coșmarul războiului din Donbas prin ochii elevii unei școli-internant: „Pace. Aș cere doar pace”

missing
17 octombrie 2017, ora 15:47

În partea cealaltă, la etajul 1, au zburat toate geamurile în timpul atacurilor”, spune Liubovi Markova, directorul școlii internat din orașul Gorskoe.

Prima dată, orașul Gorskoe a fost atacat în vara anului 2014. Din fericire, o parte dintre copii erau în vacanță pe la casele lor, iar copiii orfani au fost duși pentru reabilitare la Odessa. Acum școala internat din orașul Gorskoe păstrează doar amintirea bombardamentelor și atacurilor de atunci. Școala a fost renovată, coșmarul războiului poate fi văzut, însă, în privirile profesorilor.

„În special sâmbătă, 27 ianuarie 2015. Am să țin minte toată viața – aici, în apropiere, a fost aruncată o bombă. Tot orașul era atacat. Și iată această porțiune, toate 3 etaje. Au zburat toate sticlele”, susține Liubovi Markova.

De fiecare dată când auzeau sunetul armelor, angajații internatului se ascundeau la câțiva metri sub pământ.

Din anul 2014, când au început atacurile armate și bombardarea orașului, subsolul internatului a fost utilizat în calitate de buncăr de protecție. Anume aici se adunau zeci de oameni. Nu doar profesorii și copiii, dar și localnicii care reușeau să fugă până la școală, iar pentru a supraviețui mai ușor în timpul atacurilor, aici au fost aduse mai multe scaune, mese și, cel mai important, rezerve de apă.

„Era înfiorător! Pământul tremura, noi fugeam aici. Deși înțelegeam că nu este un buncăr adevărat, măcar un pic poate salva oamenii de schije”, mărturisește directoarea.

Uneori obuzele zburau ore în șir: „Când erau atacuri armate puternice, stăteam aici foarte mult timp. Și noi și localnicii. Și mâncare aduceau, fiindcă știau că dacă de dimineață nu erau atacuri, atunci așteptau ziua sau seara”.

Acum în Gorskoe e liniște. Deși nu înțeleg tot ce se întâmplă în țara lor, copiii de aici își doresc un singur lucru – pace.

„Țara noastră s-a certat cu altă țară și așa a început războiul”.

„ Pace. Aș cere doar pace”.

„Eu aș schimba ca oamenii să fie mai buni. Ca la toți totul să fie bine”.

În prezent, școala internat din orașul Gorskoe găzduiește aproape 150 de copii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram