De ce le este frică politicienilor ruși de momentul în care Putin va muri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Elitele politice de la Moscova sunt îngrijorate de scenariile de preluare a puterii după ce președintele Vladimir Putin va muri, scrie jurnalistul Brian Whitmore în rubrica sa de pe RFE/RL – The Daily Vertical.

Whitmore interpretează o declarație recentă aparținându-i lui Serghei Markov, fost deputat în Duma de Stat.

Într-o defulare de ton profetic, Markov a scris pe Facebook că liderul de la Kremlin va trăi 130 de ani și că va ocupa funcția de președinte al Rusiei până la vârsta de 71 de ani. După care, a mai notat politicianul rus, Putin va continua să conducă țara ca un soi de lider suprem. „Un fel de Deng Xiaoping”, subliniază Brian Whitmore.

Chiar dacă, la o primăm vedere, mesajul de pe Facebook al lui Serghei Markov, scris în contextul celei de-a 65-a aniversări a lui Vladimir Putin, pare a friza vechea fantezie sovietică a liderilor nemuritori, exprimă însă, în subtext, anxietatea elitelor politice față de ideea morții președintelui rus, consideră Whitmore, conform digi24.ro.

O parte din această anxietate „se referă la vechea problemă a succesiunii rusești”. Mai exact? Este vorba despre un reflex istoric pe care s-a articulat vârful ierarhiei puterii pe scena politică din Rusia.

În absența unor instituții viabile, scrie jurnalistul, „puterea în Rusia tinde să devină personalizată, iar transferurile de putere tind să se transforme în lupte cu potențial violent”.

O epocă post-Putin ar putea fi una „deosebit de dezordonată”, o reeditare a uraganului politic care a fost declanșat de moartea lui Stalin. Cei doi lideri de stat au în comun, printre alte caracteristici, aceeași dependență de „un singur om” pe care au creat-o într-un întreg aparat administrativ de proporții uriașe, precum este cel al Kremlinului.

„Iar curtenii care s-au îmbogățit și au acumulat putere sub domnia lui trăiesc cu frica de ce va urma”, concluzionează Whitmore.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...