Sebastian Kurz, câştigătorul parlamentarelor din Austria, cere un angajament antisemitism înaintea formării coaliţiei de guvernare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tânărul conservator Sebastian Kurz, câștigătorul alegerilor legislative din Austria, a cerut marți, în paginile unui cotidian israelian, un angajament clar împotriva antisemitismului din partea viitorilor parteneri din guvernul pe care va trebui să-l formeze, informează AFP.

Kurz a făcut aceste declarații într-un interviu acordat cotidianului Israel Hayom, în condițiile în care formarea unei coaliții cu Partidul Libertății din Austria (FPOe, extrema dreaptă), pe care Israelul l-a boicotat și l-a acuzat de antisemitism, constituie ipoteza cea mai probabilă.

„Lupta împotriva antisemitismului și politica noastră de toleranță zero față de orice tendință antisemită este foarte importantă pentru mine. Este vorba de o condiție prealabilă clară pentru formarea oricărei coaliții sub conducerea mea”, a spus Kurz.

„Nu trebuie să existe niciun dubiu cu privire la aceasta. Partidul Poporului din Austria (OeVP, creștin-democrat, condus de Kurz) a încercat în trecut să lupte împotriva antisemitismului, inclusiv printre membrii săi, și vreau să continue să o facă”, a adăugat Kurz.

Întrebat cu privire la un posibil transfer al Ambasadei Austriei din Tel Aviv la Ierusalim, invocată de Heinz-Christian Strache, liderul FPOe, Kurz a răspuns că „nu este momentul să se vorbească despre o problemă atât de sensibilă”.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Kurz în timpul unei convorbiri telefonice, luni seara, solicitându-i în același timp să continue lupta împotriva antisemitismului.

Israelul și-a suspendat în 2000 relațiile cu Austria pentru a protesta împotriva prezenței în coaliția de guvernare a FPOe, condus la acea vreme de Jorg Haider și considerat xenofob și antisemit. Premierul israelian Ariel Sharon a decis în 2003 să normalizeze relațiile cu Austria.

Strache, liderul FPOe, clasat pe poziția a treia în urma alegerilor, se află acum în poziția de a face jocurile. El s-a deplasat în aprilie 2016 în Israel, unde s-a întâlnit cu oficiali de plan secund din Likud, partidul de dreapta al premierului Netanyahu. El a efectuat de asemenea o vizită la Yad Vashem, memorial al Holocaustului din Ierusalim. Ministerul Afacerilor Externe al Israelului a subliniat la acea dată că a fost vorba de ‘o vizită strict privată’ și că nu l-a primit nicio personalitate oficială.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...