05:09:38 20.04.2024
Stiri

Vlad Plahotniuc: „Dacă privește și Maia Sandu acest briefing, o anunț că am UZURPAT și astăzi atenția colegilor. O să aibă noi probe pentru JOACA de-a denunțurile politice”

Politică 17.10.2017 12:00 Vizualizări3000 Autor: Ziarul National
Vlad Plahotniuc: „Dacă privește și Maia Sandu acest briefing, o anunț că am UZURPAT și astăzi atenția colegilor. O să aibă noi probe pentru JOACA de-a denunțurile politice”


Liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, a propus instituirea unui moratoriu pe subiectul închiderii de școli în R. Moldova. Acest moratoriu, așa cum a anunțat Plahotniuc, va funcționa începând de astăzi. „Vă amintesc că închiderea școlilor a fost un proces demarat de cei care au administrat domeniul educației în guvernarea precedentă”, a declarat Plahotniuc, făcând referire la Maia Sandu.

„Astăzi, pe agenda ședinței săptămânale a partidului, am avut câteva teme extrem de sensibile, sesizate în mod insistent de cetățeni. Dacă privește și Maia Sandu acest briefing, o anunț că am uzurpat și astăzi atenția colegilor în ședința de la partid, deci o să aibă noi probe pentru joaca de-a denunțurile politice”, a glumit Plahotniuc.

Potrivit sursei citate, închiderea școlilor a început după reforma în educație. „Foarte mulți oameni din teritoriu au scris solicitări la adresa partidului, mi-au scris și mie personal, dar s-au plâns și colegilor mei în legătură cu ceea ce se întâmplă după închiderea școlilor din localitățile lor. Am solicitat de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării o analiză, pentru a înțelege cât mai bine ce se întâmplă în acest domeniu și ce trebuie să facem noi mai departe. Orice reformă și orice optimizare trebuie să aibă o față umană și să pornească de la necesitățile oamenilor și realitățile sociale. Altfel, sunt posibile multe eșecuri”, a precizat democratul.

Acesta mai spune că reforma în educație a avut multe calcule greșite și „consecințe dramatice pentru zeci și zeci de comunități”.

„Constatăm erori serioase în implementarea programului de reformare a educației, deoarece au avut de suferit prea multe persoane: mulți copii, părinții lor și desigur - mulți profesori, o parte din care au rămas și fără locuri de muncă. Copiii și pedagogii din unele sate ale Moldovei, ca urmare a acestor erori produse în actul reformei, trăiesc situații dramatice și trebuie să intervenim cât mai urgent, ca partid responsabil de actul guvernării. Obiectivul nostru este să identificăm soluții de alternativă, mult mai adecvate social, care să asigure confortul psihologic al elevilor, în comun cu eficiența procesului de studii. Iată de ce noi, împreună cu colegii din PD, am luat decizia de a stopa imediat, începând cu acest moment, orice închidere de școală”, a subliniat Plahotniuc.

În același context, liderul PD a declarat că nu poate spune că reforma nu era necesară, doar că sunt mari semne de întrebare „legate atât de strategie, cât și de modul de implementare”.

„Un alt aspect, care ne preocupă în același domeniul al educației, se referă la activitatea zi de zi a profesorilor. Am primit plângeri din teritoriu că mulți profesori acuză volumul imens de rapoarte și evaluări pe care au fost impuși să le facă, conform cerințelor aceleiași reforme, demarată de precedenții responsabili. Toată această birocratizare excesivă, îngreunează mult activitatea profesorilor și în special, în detrimentul calității pregătirii lor pentru predarea lecțiilor. Și părinții mei au fost profesori, și eu îmi amintesc, de pe vremea când eram elev, că ei acasă, în majoritatea timpului liber se pregăteau pentru lecțiile care urmau să le aibă ziua următoare, neavând, din această cauză, aproape deloc timp pentru noi, copiii”.

Totodată, Vlad Plahotniuc a menționat că vor fi simplificate procedurile pentru profesori. „Urmare a acestei reforme, profesorii au fost impuși să mai facă încă un volum imens de rapoarte și evaluări, constatăm, din păcate, că lucrurile în acest domeniu s-au schimbat în direcție rea. Noi susținem ideea că trebuie să avem profesori atestați și evaluați corect, și optăm pentru sporirea calității cadrelor didactice în instituțiile de învățământ din R. Moldova. Dar, nu vom putea obține o creștere a calității profesorilor printr-o birocratizare apăsătoare și consumatoare de timp prețios”.

Sursa citată a mai adăugat că nu este de acord nici cu taxe suplimentare pentru profesori. „Profesorii, urmare a aceleași reforme, sunt astăzi sufocați nu doar de rapoarte, dar au început sa fie impuși să plătească taxe pentru cursuri de formare continuă și să suporte costuri logistice. Astfel, constatăm că, pe de o parte, Guvernul e în căutarea surselor de majorare a salariilor pentru profesori, dar pe de altă parte, o instituție de stat percepe taxe nejustificate din salariul insuficient, pe care îl au profesorii acum. De aceea, am solicitat astăzi reprezentanților PD din Guvern, să găsească de urgență soluții pentru a elimina aceste taxe nedrepte, achitate de profesori”, a adăugat liderul PD.

Pe finalul briefingului, Vlad Plahotniuc a făcut un rezumat al propunerilor PD în domeniul educației și a pomenit-o din nou pe Maia Sandu.

„Risc să o supăr pe Maia Sandu încă odată, însă, ca un rezumat al propunerilor în domeniu, urmare a abuzurilor și greșelilor care s-au făcut în elaborarea și implementarea reformei în domeniul educației de către responsabilii de acest domeniu în Guvernarea precedentă, astăzi, am cerut reprezentanților PD din Guvern în mod de urgență:

Să stopeze imediat, începând cu acest moment, orice închidere de școală până nu identificăm soluții de alternativă.

Să simplifice, în cel mai scurt timp procedurile birocratice pentru profesori, păstrându-le doar pe cele strict necesare, în așa fel, încât să le rămână timp pentru a se pregăti pentru ore, nu să scrie rapoarte.

Să identifice de urgență soluții pentru a elimina taxele nedrepte pentru profesori, percepute pentru cursuri de formare continuă și pentru activități profesionale.

Să elaboreze urgent un program de instruire mai adaptat psihologiei elevilor, care să sporească eficiența procesului educativ, dar nu să-i năucească complet, distrugându-le dorința de a mai învață ceva”, a conchis coordonatorul coaliției de guvernare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md