Catalonia: Doi importanți lideri separatiști, arestați de autoritățile spaniole

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Adunării Naționale Catalane (ANC), Jordi Sanchez, și cel al mișcării civice Omnium, Jordi Cuixart au fost arestați de către o instanță spaniolă sub acuzația de de propagandă în favoarea secesiunii Cataloniei de Spania.

Aceștia sunt cercetați pentru rolul avut în protestele împotriva poliției trimisă de Madrid pentru a opri referendumul de independență din 1 octombrie, care a mers înainte deși a fost declarat neconstituțional de către Madrid, scrie The Telegraph.

Aceștia au condus protestele din seara tensionata de 20 septembrie în care poliția a organizat mai multe raiduri în Barcelona și a aresta câțiva oficiali catalani implicați în organizarea referendumului.
Jordi Sanchez și Jordi Cuixart au fost încarcerați fără drept de eliberare pe cauțiune și riscă până la 15 ani de închisoare pentru infracțiunile ce le sunt imputate.

Catalanii au protestat împotriva arestării acestora de către autoritățile centrale. Cel puțin 3 mașini de poliție au fost vandalizate de manifestanții nemulțumiți, iar un grup de agenți a fost rămas blocat într-o clădire unde s-a baricadat de mulțumirea furioasă.

Aceste arestări vin la finalul unei zile tensionate în care liderul catalan Carles Puigdemont a refuz să dea un răspuns clar privind cererea premierului spaniol Mariano Rajoi de a preciza dacă a declarat sau nu independența Cataloniei de Spania în discursul ținut marțea trecută în Parlamentul de la Barcelona.

Mariano Rajoi a amenințat că în acest context va invoca articolul din Constituție care îi permite să demită guvernul regiunii autonome și va trece Catalonia sub administrare de la centru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...