Un centru important al poliţiei afgane, incluzând şi o tabără de antrenament, din oraşul Gardez, provincia Paktiya, a fost atacat marţi de talibani, care s-au infiltrat în interiorul complexului după ce au detonat una sau două maşini-capcană, au dezvăluit surse oficiale de la Kabul citate de AFP. Talibanii au revendicat imediat atacul încă în curs de desfăşurare printr-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul lor de cuvânt Zabiullah Mujahid.

Potrivit Ministerului de Interne afgan, "atacatorii echipaţi cu veste explozive şi arme uşoare au detonat un vehicul-capcană, iar apoi un grup de terorişti a intrat în complex". Într-un comunicat, ministerul precizează că atacul era încă în curs de desfăşurare la ora locală 10:30 (06:00 GMT), la mai mult de o oră de la primele explozii. Allah Mir Bahram, unul din membrii Consiliului local din provincia Paktiya, situată la frontiera cu zonele tribale din Pakistan, a declarat pentru AFP că "două vehicule-capcană" cu atentatori sinucigaşi la bord au explodat la intrarea în complexul poliţiei.

Forţele speciale au înconjurat complexul, iar unităţi suplimentare de poliţişti au fost trimise ca întăriri la faţa locului, conform aceluiaşi minister. În două imagini postate pe internet cu acest centru al poliţiei, atacat de talibani, se pot vedea coloane de fum negru ridicându-se deasupra oraşului.

Complexul din Gardez adăposteşte în afară de centrul de antrenament forţe ale poliţiei naţionale şi de frontieră, precum şi trupe ale armatei.

În acelaşi timp, în provincia Ghazni, circa 300 de combatanţi talibani au atacat sediile guvernatorului şi poliţiei din districtul Andar cu un vehicul militar Humvee furat încărcat cu explozibili, a precizat un responsabil al consiliului local. Simultan, militanţii au atacat alte două posturi de poliţie. Atacurile s-au soldat cu cel puţin 30 de morţi în rândul forţelor de securitate, a menţionat acesta.