05:30:35 19.04.2024
Stiri

Consiliul Europei recomandă scoaterea ministrului Justiției și a procurorului general din componența CSM

Social 17.10.2017 10:00 Vizualizări2317 Autor: Ziarul National
Consiliul Europei recomandă scoaterea ministrului Justiției și a procurorului general din componența CSM Europa Liberă


Anunțul UE cu privire la neacrodarea celor 28 de milioane de euro petru reforma justiției din R. Moldova „transmite un semnal cât se poate de puternic autorităților că încă multe rămân de făcut în ceea ce privește reformarea sistemului de justiție”, susține Nils Muiznieks, comisarul Consiliului Europei (CE) pentru drepturile omului, care şi-a încheiat, săptămâna trecută, o vizită de cinci zile la Chişinău.

Nils Muiznieks a declarat, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, că în R. Moldova trebuie să fie consolidată independența sistemului judecătoresc prin reformarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Aici am în vedere scoaterea din componența Consiliului Superior (al Magistraturii - n.r.) a procurorului general și a ministrului Justiției. De asemenea, când am vizitat Moldova acum trei ani, am recomandat ca acea perioadă inițială de cinci ani pentru desemnarea judecătorilor să fie anulată și această recomandare încă rămâne valabilă. De asemenea, încă multe rămân de făcut în vederea consolidării transparenței sistemului judecătoresc și am în vedere aici, în primul rând, organizarea, ca ședințele de judecată să fie deschise și nu închise; să nu se recurgă la unele ședințe de judecată închise, ca aceste ședințe mai mult să fie drept o excepție atunci când această măsură este justificată de protecția victimelor minore sau a victimelor unor crime de natură sexuală sau protecția intereselor statului, dar aceste prevederi trebuie să fie interpretate foarte îngust și nu în sens larg”, a spus oficialul CE.

Potrivit lui Nils Muiznieks, în discuțiile sale cu responsabilii din domeniu din R. Moldova a aflat că există „mai puțină rezistență în ceea ce privește eliminarea procurorului general din Consiliul Superior al Magistraturii”, fiind elaborat și un proiect de lege în acest sens, dar „există o rezistență mai mare atunci când vine vorba despre scoaterea ministrului de Justiție”: „Realitatea politică este de așa natură, după cum ni s-a spus, că o astfel de modificare va necesita și amendarea Constituției, iar la momentul actual, având în vedere configurația actuală a Parlamentului, nu este clar dacă vor fi suficiente voturi în Parlament pentru a produce o modificare în Constituție”.

Oficialul CE și-a exprimat mulțumirea vizavi de faptul că a fost adoptată o decizie privind publicarea hotărârilor judecătorești neanonimizate: „Acest lucru este necesar pentru a asigura un control din partea publicului și ca de asemenea să ofere reprezentanților societății civile posibilitatea de a monitoriza ceea ce se întâmplă în sistemul de justiție”.

Printre problemele care există în R. Moldova, Nils Muiznieks a enumerat presiunile la care sunt supuși avocații, aplicarea excesivă a arestului preventiv și condițiile precare de detenție din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md