Puterea centrală irakiană și autoritățile kurde, îndemnate „să evite escaladarea” situației

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coaliția internațională sub comanda SUA a făcut apel luni la puterea centrală irakiană și la autoritățile kurde „să evite escaladarea” situației, în contextul unor confruntări sângeroase în provincia petrolieră Kirkuk, unde Bagdadul a lansat o operațiune, relatează AFP.

„Continuăm să îndemnăm la dialog între autoritățile irakiene și cele kurde. Toate părțile trebuie să rămână concentrate pe lupta împotriva inamicului nostru comun, gruparea Stat Islamic, în Irak”, a declarat coaliția într-un comunicat citat de Agerpres.

Comentând confruntările armate care au avut loc în noaptea de duminică spre luni, coaliția a evocat „o neînțelegere” între trupele guvernamentale și combatanții kurzi (peshmerga), din cauza unei „proaste vizibilități”.

„Coaliția supraveghează mișcările de trupe și de vehicule militare în împrejurimile Kirkukului. Aceste deplasări (…), până în prezent, sunt simple mișcări de trupe, nu atacuri”, a precizat coaliția în comunicatul său.

Coaliția insistă asupra faptului că ea este „dedicată” în întregime luptei pentru înfrângerea grupării Stat Islamic în Irak și în Siria și că se opune împotriva a tot ceea ce ar putea s-o abată de la misiunea sa.

AFP amintește că trupele irakiene au preluat luni controlul unui câmp petrolifer, al unei baze și al unui aeroport militar în provincia Kirkuk, disputată între Bagdad și autoritățile Kurdistanului irakian, la trei săptămâni după organizarea unui referendum privind independența kurdă, referendum respins de către puterea centrală de la Bagdad.

La capătul unui ultimatum, forțele guvernamentale au înaintat, aproape fără să lupte, începând de duminică seara. Schimburi de focuri de artilerie au avut loc totuși în cursul nopții trecute și un responsabil kurd din domeniul sănătății a indicat un bilanț de 10 combatanți kurzi (peshmerga) uciși în zona Jamjamal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...