Când hackerii nord-coreeni au încercat anul trecut să fure 1 miliard de dolari din Rezerva Federală a Statelor Unite, doar o eroare de ortografie i-a oprit pe aceştia din a duce la bun sfârşit misiunea.

În timp ce toate privirile comunităţii internaţionale sunt aţintite asupra programului nuclear al Phenianului şi al scandalului diplomatic din jurul lui, un alt program se dezvoltă nestingherit în laboratoarele digitale ale Coreei de Nord, scrie NY Times. Este vorba despre o reţea vastă de hackeri însărcinaţi pe linie de partid să furnizeze sume enorme de bani din furturi către vistieria regimului.

Spre deosebire de testele sale balistice, care au dus la impunerea de multiple sancţiuni internaţionale, atacurile cibernetice ale Coreei de Nord scapă constant nepedepsite, chiar dacă este cunoscut faptul că Phenianul foloseşte aceste pârghii digitale de ofensivă împotriva Occidentului.

Totuşi, chiar dacă sancţiunile s-ar muta şi în spaţiul cibernetic fragil şi primitiv din Coreea de Nord, hackerii lui Kim Jong-un nu ar fi afectaţi în vreun fel, subliniază NY Times. Motivul? Aceştia nu operează din Coreea de Nord, ci sunt răspândiţi în alte ţări, de unde organizează atacurile.

„Ai putea spune că au unul dintre cele mai de succes programe cibernetice de pe planetă. Nu pentru că ar fi sofisticat din punct de vedere tehnic, ci pentru că şi-au atins toate obiectivele cu un cost foarte mic”, a explicat Chris Inglis, fost director adjunct al Agenţiei Naţionale de Securitate.

Agenţii de informaţii susţin că, la ora actuală, Coreea de Nord colectează anual sute milioane de dolari prin ransomware, spargeri digitate de bănci şi, mai recent, furturi de bitcoin de pe fluxurile financiare sud-coreene.

Potrivit unei estimări făcute de un fost agent britanic de informaţii, hackerii lui Kim Jong-un au puterea de strânge 1 miliar de dolari anual, o treime din valoarea exporturilor Coreei de Nord.

„Pentru că au un amestec ciudat, absurd şi medieval, oamenii nu îi iau în serios. Cum poate o ţară atât de izolată, atât de înapoiată, să aibă această capacitate?”, a afirmat Robert Hannigan, fostul director al Sediului de Comunicaţii din cadrul guvernului britanic.

În aprilie, piraţii cibernetici au atacat serverele a 18 bănci din mai multe ţări.

Este vorba, printre altele, de instituţii financiare din Polonia, India, Taiwan, şi mai multe ţări africane.

Nu se ştie câţi bani au reuşit să fure hackerii, iar experţii în securitate spun că sumele respective urmau să fie folosite pentru dezvoltarea programului nuclear de la Phenian.

Gruparea de hackeri nord-coreeni poartă numele Lazarus şi a fost implicată şi în trecut în atacuri similare. Anul trecut, a spart sistemul informatic de la Banca Naţională a Rusiei, de unde a furat 31 de milioane de dolari.