Noua directoare a UNESCO este o franțuzoaică de origine marocană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ex-ministrul culturii din Franța din timpul Președintelui François Hollande, Audrey Azoulay a fost aleasă în calitate de directoare generală a UNESCO. Potrivit Radio France International, Azoulay a profitat de dezbinarea dintre statele arabe și a învins în cel de al cincilea tur al alegerilor.

Noua directoare generală UNESCO are 45 de ani. Ea a obținut 30 de voturi din cele 58 ale Consiliului executiv al agenției ONU pentru educație, știință și cultură.

Presa internațională notează că „arabii pot fi într-un fel mulţumiţi pentru că Azoulay este de origine marocană, fiica lui Andre Azoulay, consilier de lungă durată al regelui Marocului, Mohammed al VI-lea și al predecesorului său, Hassan al II-lea. Alte surse susțin că Azoulay ar fi evreică de origine marocană, fapt ce capătă o semnificație deosebită după retragerea SUA și a Israelului din UNESCO, pe motiv că instituția ar fi „anti-israeliană”.

Un alt motiv de sarcasm, invocat de presa internațională, ar fi tradiția, care spune că țara-gazdă nu poate conduce instituția, or, UNESCO are domiciliul la Paris.

Născută la Paris, noua directoare generală Unesco îşi va prelua mandatul în luna noiembrie, după validarea alegerilor de către Conferinţa generală a celor 195 de state membre.

Presa mai notează că Azoulay va avea de înfruntat mai multe probleme. Acţiunile agenţiei sunt tot mai politizate, UNESCO este fragilizată de recentele demisii şi în plus trece printr-o perioadă de dificultăţi financiare. Imediat după alegere Azoulay a estimat că „în perioade de criză, trebuie mai mult ca niciodată să te implicit, nu să pleci”. Una din primele sale misiuni va fi să restaureze credibilitate organizaţiei şi să recâştige încrederea statelor membre.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...