Cinci moldoveni, depistaţi la frontieră cu cărţi de identitate româneşti false. Doi plecau în Cehia, trei – în Germania

Cinci moldoveni au fost depistaţi la frontiera României cu cărţi de identitate româneşti false. Doi plecau în Cehia, iar trei – în Germania. Moldovenii au declarat că intenționau să ajungă în ţările de destinaţie și urmau să folosească cărțile de identitate false pentru a-şi găsi mai ușor un loc de muncă.

Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița, s-au prezentat pentru a intra în România, ca pasageri în trei microbuze, înmatriculate în România, Republica Moldova și Bulgaria, cetățenii din Republica Moldova, Constantin L., Igor C. și Cristinel B., cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani.

Polițiștii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unor controale amănunțite asupra mijloacelor de transport și persoanelor, ocazie cu care au fost descoperite, în borseta lui Constantin L. și în buzunarele interioare ale hainelor ce aparțineau lui Igor C. și lui Cristinel B., câte o carte de identitate cu însemnele autorităților române, pe care erau imprimate fotografiile acestora. Lucrătorii au stabilit că documentele descoperite sunt false.

Cei trei au menționat că au procurat documentele de la persoane pe care nu le cunosc, din Chișinău, plătind sume între 50 și 300 euro.

Totodată, un alt caz a avut loc în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, unde s-au prezentat pentru efectuarea formalităților necesare trecerii frontierei, ca pasageri într-un microbuz, înmatriculat în Republica Cehă, soții Andrei și Antonina F., cu cetățenie moldovenească, în vârstă de 24, respectiv 23 de ani.

În urma unui control amănunțit asupra persoanelor, s- descoperit, în portofelul femeii, două cărți de identitate false cu însemnele autorităților române, pe care erau imprimate fotografiile acestora.

Cu privire la cele constatate, persoanele în cauză au declarat că intenționau să se folosească de cărțile de identitate false pentru a găsi un loc de muncă pe teritoriul Cehiei. Cei doi soți au procurat documentele de la o persoană a cărei identitate nu o cunosc, plătind suma de 60 euro.

Polițiștii de frontieră români efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.